Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Påskmat Vintips till middagen

Matilda Klarqvist vinner Sveriges mästerkock 2025

17 apr, 2025
Matilda Klarqvist vinner Sveriges mästerkock 2025
Efter många intensiva veckor instängda i mästerkocksköket stod det äntligen klart – Matilda Klarqvist från Stockholm är Sveriges mästerkock 2025! Nu kommer hennes kokbok Queen Green, en bok som kretsar kring det bästa hon vet: grönsaker!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Igår möttes Matilda Klarqvist och Karin Jamil i en tuff final i Sveriges Mästerkock 2025. Först möttes de två hemmakockarna i en intensiv duell där båda lagade oxfilé med potatisfondant och i Matildas fall var det just denna rätt som Tom Sjöstedt hade väntat på hela säsongen.

Tommy Myllymäki prisade Matildas egna stil i köket när det kom till hennes matlagning och efter veckor av att ha levererat på hög nivå stod det klart – Matilda Klarqvist är Sveriges mästerkock 2025. Och som seden bjuder släpper hon nu sin egen kokbok, där fokus ligger på det hon älskar mest: grönsaker!

Först och främst – stort grattis till vinsten! Hur känns det?

– Tack! Det känns väldigt skönt! Även om det känns som en evighet sen så har tiden bra sprungit iväg. Men nu är jag redo för nästa steg, redo att ta beslut.

Innan Sveriges mästerkock jobbade Matilda på SF Studios men för ungefär ett år sedan sade hon upp sig, det var inte det här hon ville göra längre.

Annons

– Jag var nog i någon slags 30-års kris, säger Matilda och skrattar. Jag flyttade till Barcelona, började sätta upp mål, fick för mig att jag skulle springa en mil. Jag ville hitta mig själv.

Matilda hade bestämt sig för att bli kock, därför hamnade hon i Barcelona – och så blev det. Typ. Hon hade lekt med tanken på att söka till Sveriges mästerkock och nära och kära hade uppmanat henne att ta steget. Men mitt i krisen bestämde hon sig för att våga.

– Jag ville följa min dröm och jag var sugen på äventyr!

Queen Green av Matilda Klarqvist
Queen Green (Bonnier Fakta) av Matilda Klarqvist

Läs mer: Tre recept ur Matildas kokbok Queen Green

Berätta lite om idén till kokboken, hur kommer det sig att du valde den gröna vägen?

Annons

– Jag har ALLTID älskat grönsaker, och alltid älskat mat! När jag sätter mig för att äta vill jag äta länge och när man äter pasta eller andra kolhydrater försvinner det på en sekund. Med grönsaker får man tugga länge, äta länge och njuta länge!

Matilda har alltid haft ett stort intresse för det som är hälsosamt och näringsrikt, så det är inte så konstigt att hon dragits åt just grönsaker. Samtidigt så har det varit viktigt för henne att inte kompromissa på smaken, vilket har lett till många experiment i köket med olika smaksättningar och texturer.

– Jag brukar utgå från en grönsak och bygga måltiden runt den. Grönsaker är ju båda vackra och goda, det finns så otroligt mycket man kan göra med dem.

Och det är Matildas kokbok Queen Green verkligen ett exempel på. Varenda sida är fylld med aptitretande recept, uppdelade i tydliga färgteman, precis så som hon ville ha det. Här är grönsaker stjärnan och spelar huvudrollen i allt från snacks och röror till förrätter och huvudrätter. Även om kokboken såklart handlar om maten så ville hon också skapa en bok som är rolig att bläddra i – även om du inte tänker laga vartenda recept.

Annons

Har du alltid känt dig hemma i köket?

– Hela min identitet har varit matlagning. När jag var liten fick jag hacka sallad eller hjälpa till att duka. Min familj har alltid samlats och umgåtts i köket.

Matilda älskar att stå i köket tillsammans med sin familj. I kvartsfinalen fick deltagarna besök av sina nära och kära som även fick välja vad de skulle laga. Då var det Matildas lillasyster som kom dit, hon hade bestämt att hon skulle laga schnitzel, något de ofta åt som barn hemma hos sin pappa. Många har upplevt henne som väldigt självsäker och tuff under programmets gång men den här utmaningen höll på att knäcka henne, hon beskriver det själv som den absolut svåraste utmaningen i hela säsongen.

– Jag tror jag har en hård fasad, för mig är det naturligt att visa mig självsäker utåt men innerst inne finns det en liten sparvunge som utgår från att alla hatar mig. Under hela programmet hade jag hållit uppe min hårda fasad men när min syster kom in sprack min bubbla.

Annons

Till skillnad från många tidigare utmaningar var schnitzeln ingen succé hos domarna och det resulterade i att Matilda tvingades till en utslagstävling. Hon var säker på att det var nu hon skulle åka hem, äventyret var över.

– Känslorna forsade, jag kunde inte komma tillbaka, jag kunde inte återhämta mig. Min kropp var där i köket och lagade mat, men inte min hjärna. Jag var övertygad om att jag skulle åka hem, det var fruktansvärt.

Matilda påpekar att det värsta är att man inte kan tillåta sig ha en dålig dag i mästerkocksköket för då är det kört. Men det gick ju faktiskt bra, Matilda tog sig vidare till finalveckan där allt ställdes på sin spets. Nu började hon tveka på sig själv, stressen gick knappt att hantera.

– Det hade liksom gått lite för bra och jag började ifrågasätta mig själv.

I finalen mötte Matilda Klarqvist och Karin Jamil

Matilda Klarqvist

Ålder: 30 år
Bor: Stockholm
Aktuell: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2025 och aktuell med kokboken Queen Green (Bonnier Fakta).
Följ: @matildaklarqvist

I finalen, där hon mötte Karin, fick de friheten att välja helt fritt vad de skulle laga, så länge det representerade dem. Men att få välja fritt var för stort, från att ha kokat soppa på en spik i flera veckor var det helt plötsligt för många val. Matilda beskriver det som att matkatalogen i hennes hjärna var tom, hon var uttömd på idéer.

Annons

– Under inspelningen känns det som en lek för man alla är sin bubbla. Man glömmer att juryn är riktiga människor, man blev härdad för man vet att domarna kommer vara tuffa. Det är nästan läskigare att servera sina vänner nu efter programmet för förväntningarna är så höga. Nu är jag plötsligt livrädd för att servera mat till vanligt folk!

Till förrätt serverade Matilda en crudo på marulk med mascarpone, sesamolja och rättika. En modig rätt, crudo på marulk hör inte till vanligheterna, men en rätt som fångade Toms hjärta så mycket att han ville stjäla den. En rätt som bara en mästerkock kan lyckas med!

Vad som händer framåt är fortfarande oklart, något Matilda verkar ta med ro. Men två saker vet hon.

– Om jag ska jobba med mat vill jag utbilda mig. Jag vill bli bättre och lära mig på riktigt.

Men först och främst vill hon hitta tillbaka till kärleken till maten. Hennes kreativa ådra kliar, det är mycket som är roligt men hon vet inte exakt vad hon vill göra. Än.

Annons

– Det är så mycket jag älskar; jag älskar att sjunga, älskar att laga mat, älskar att skapa – möjligheterna är ju oändliga. Det är bara jag som måste välja en väg att gå.

Matildas 3 favoritgrönsaker – och hur man ska äta dem

  1. Kålrabbi: Det är en otroligt underskattad grönsak! Den går att tillaga på hur många sätt som helst men är också otroligt god att äta rå. Det går inte att misslyckas med den! Jag brukar koka den i äppelmust och smör, under lock i ca 20 minuter, och stek på den i mer smör (plus att du har fått en smörig äppelmust-sås). God till fisk eller som den är, gärna med lite nötter på toppen.
  2. Tomater: Det kanske är tråkigt men tomater i säsong är det finaste vi har. De är så goda att äta råa. Rå tomat är det godaste som finns, det vet alla
  3. Citron: (Ja, jag vet att det inte är en grönsak!) men jag använder det i min matlagning till allt! Tänk paj, saft, lemonad – you name it!
Matilda Klarqvist älskar grönsaker

Foto: Ulrika Pousette

Annons