Camilla Hamid: “Jag är aldrig bättre än min senaste prestation”
I Camilla Hamids studio söder om Stockholm ligger doften av smör, vanilj och sommar som en trygg matta i rummet. På köksön i det ena köket (ja, det finns två!) står en nybakad mazarinkaka med vackert rosa rabarber. Kakan är en av Camillas egna favoriter från nya sommarboken som dignar av bärkakor, fräscha desserter och gräddiga tårtor.
– Jag älskar att kombinera syrligt med sött så sommarens bakning med frukt och bär är bland det bästa jag vet. Det finns inget bättre än svensk sommar, den är helt magisk. Dessutom finns många av råvarorna att hämta helt gratis i naturen.
När Camilla var liten upplevde hon inte att det var något speciellt med sommaren, hennes mamma var ensamstående och Camilla var på sommarfritids större delen av tiden.
– Nu kan jag njuta av sommaren på ett helt annat sätt, speciellt med mina egna barn. Jag minns när vi åkte på vår första roadtrip i Sverige och bodde i en liten stuga nära naturen. Det är så lyxigt att kunna ge sina barn det, att fly vardagen och byta miljö. Jag har lyckats vara ledig lite längre tre somrar i rad, vilket är bra för att vara mig som älskar mitt jobb och har svårt att slita mig. I år vill jag resa utomlands men också njuta av den svenska sommaren.
Camilla Hamid
Ålder: 33 år.
Gör: Bakprofil, kokboksförfattare och receptkreatör. Delägare till Sweet(s) By Camilla.
Familj: Två döttrar, 7 och 11 år.
Bor: Stockholm.
Din senaste bok är en riktig sommardröm. Vad är sommar för dig?
– Dels är det ett lugnare tempo men vädret gör allt. Det finns inget bättre än svensk sommar– det är helt magiskt. Perfekt temperatur, och jag kan även uppskatta regniga dagar när man kan vara hemma och mysa.
Du är hela Sveriges bakdrottning, känner du någonsin press över att du måste leverera på topp?
– Jajamen, jag är aldrig bättre än min senaste prestation. Det kan vara en svaghet men det är också en drivkraft. Jag skulle nog bli orolig om jag skulle sluta ha prestationsångest, det skulle betyda att det här inte är lika viktigt för mig längre. Jag är dålig på att hantera prestationsångesten, jag låter den bara finnas. Jag har svårt att skilja på min person och mina prestationer.
När du började bakblogga hade trender en tendens att hålla i sig. Hur är det i dag?
– Det är så otroligt många trender som cirkulerar just nu och en effekt av det tror jag är att trender upplevs som väldigt mättat just nu. Jag upplever att många vill gå tillbaka till det klassiska när man bakar, det kan kännas orimligt att hänga med i varenda trend så man vill gå tillbaka till det trygga. Jag ser också en skillnad i mitt beteende, att jag inte hakar på alla trender lika snabbt längre. Jag ser först hur en trend beter sig innan jag hakar på den.
Recept: Jordgubbscheesecake
Har du samma relation till dina följare som du hade i början?
– Det har jag inte, och det kan jag känna både sorg och ångest över. Jag hade en närmare relation då när jag hann svara på allt som folk skrev till mig. Jag hinner inte det i dag, även om jag försöker. Jag saknar verkligen att kunna ta den tiden. Men det är en helt annan sak om jag träffar någon på gatan eller på kaféet, då kan vi kramas och snacka.
Hur känns det att människor vill lära känna dig som person?
– Det har tagit ett tag för mig att förstå varför folk bryr sig om mig. Men jag inser att jag har blivit en symbol för saker och att många tjejer som har samma bakgrund och identifierar sig med mig, det finns ett värde i det.
Du gör bakböcker, tv-program, driver kaféer och bloggar. Hur hinner du med allt?
– I början gjorde jag allt själv, så är det inte i dag. Jag fokuserar på det jag är bra på, att ta fram recept och att presentera dem. Jag hinner till och med vara ledig, det är otroligt. Jag saknar absolut inte hur det var i början när jag var ny bakbloggare. Jag sov inte, jag åt inte i tid och var ett vrak. Det här är mycket bättre.
Du har varit öppen med tuffa saker som du har varit med om i livet, som mobbning, ätstörningar och utanförskap. Ångrar du att du har varit så öppen?
– Än i dag får jag meddelanden från människor som tackar mig för att jag har varit öppen. Först gjorde jag det av själviska skäl, det är läkande att säga saker högt. Att få höra att andra också känner igen sig är också oerhört läkande. Jag ångrar det inte en sekund. Det jag har varit med om är tidlösa problem som inte försvinner.
Du la nyligen ut en bild på instagram där du visade upp en ring på ditt finger. Var det självklart att dela med dig av din nya relation?
– Jag var gift med barnens pappa och den relationen syntes en del på mina sociala medier. När det tog slut så ville jag berätta det, det kändes konstigt annars. Jag var tveksam till om jag ville berätta att jag är i en ny relation, men han är en del av mitt liv och jag vill inte gömma att vi är ett par. Det är ingen hemlighet. Jag har så svårt att inte vara äkta och genuin med mina följare.
Du skilde dig 2023 och gick igenom en tuff period. Hur är livet just nu?
– Nu är livet jättebra. Jag är så glad att jag är där jag är. Jag klarade att ta mig igenom en skilsmässa, även om det inte kändes så när jag var mitt i det. Det är bökigt att vara en familj och sedan är man plötsligt inte det. Att försöka må bra i det och hitta en väg framåt. Men nu har jag gjort det.
Vilken är den vanligaste missuppfattningen folk har om dig?
– Folk tror nog att jag är glad jämt. Och att jag inte behöver kämpa eftersom det går bra nu. Men jag kan vara ledsen och jag behöver fortfarande kämpa med saker. Jag är superpriviligerad och tacksam över att jag lever ett jättebra liv, men det betyder inte att allt är bra. Allt är inte löst för att man är framgångsrik.
Vad ser du fram emot?
– Jag har fått ett drömjobb som jag ser fram emot, men det kan jag tyvärr inte avslöja vad det är men det är en ny och rolig utmaning. Annars ser jag fram emot att njuta av hur livet är. Jag har som mål i år att resa mer, att upptäcka världen. När jag var liten kunde jag inte ens följa med på klassresan, vi hade inte råd. Att resa är ett sätt att läka mitt inre barn, och jag älskar att resa ensam.
Ditt kafé Sweet(s) by Camilla finns nu på tre platser i Stockholm. Har konceptet blivit som du har tänkt dig?
– Det har helt klart gått över förväntan. Tio minuter innan vi öppnade på Torsgatan så var det ingen där. Men strax innan öppning bildades en kö som fortsatte i flera veckor. Initialt var det bakverken som var det enda viktiga, men i dag har jag lärt mig så mycket mer om att driva ett kafé. Jag har en helt annan syn på vad Sweet(s) by Camilla är i dag än när vi startade.
Kaféet har blivit väldigt omtyckt – vad tror du är er styrka?
– Jag hoppas och tror att det är för att vi jobbar med svenska bra råvaror. Och att det är ett hantverk, varenda cookie rullas för hand. Vi tummar inte på kvaliteten, vi gör allt själva. Det finns ingen prestige, vi vill bara att allt ska vara gott och trevligt. Precis som i mina kanaler, jag kommer ändå från hembakatvärlden. Jag har översatt det jag har gjort i tio år till det här. Att komma på nya bakverk är det jag gör.
Recept: Camilla Hamids enkla sommartårta
Vad har ni för utmaningar?
– En som är högst personlig som jag har fått öva på är att jag alltid har varit ett kontrollfreak. Jag vill att varje kaka ska vara perfekt utan en enda skavank. Men jag har fått inse att jag jobbar med människor, inte med robotar. Jag hoppas att andra har förståelse för det, det måste finnas utrymme för att det kan skifta lite i utseende och utförande. Jag har landat i det, och att det kanske till och med är charmen. Nu känner jag att jag kan släppa på kontrollen, och det är så skönt.
Hur inblandad är du i konceptet?
– Nu när vi tack och lov har mer personal så står jag inte och bakar varje dag. I början hade jag inte en enda ledig dag, jag sov till och med över på kaféet ibland för att vi hade så lite personal. Jag är fortfarande med och tar fram recept, är med i produktlanseringar och är mycket på plats. Men jag behöver inte stå och slita på samma sätt som jag gjorde. Att jag inte har skavsår i mina handflator efter alla kakor jag har rullat är ett under.
Hur vill du utveckla kaféet framåt?
– Jag vill att vi ska bli ännu bättre. Vi har planer på att öppna fler kaféer, men vi måste landa lite först. Jag är jättestolt över oss men kan också se förbättringsområden så det vill jag fokusera på först. Att bli ännu bättre innan vi skalar upp. Jag vill inte heller tappa charmen med oss, att vi blir en stor kedja som tappar sin själ. Jag vill fortfarande känna att jag känner alla som jobbar med oss och att jag har kontroll över vad som händer.
Om du skulle bjuda tre kända personer på fika, vilka skulle du välja?
– Artisten Cherrie tycker jag är underbar, jag älskar henne och skulle gärna bjuda henne på fika. Jireels låtar älskar jag också. Och Behrouz Badreh, han är väldigt rolig. Det känns som en bra grupp, vi skulle nog ha väldigt kul.
Foto: Ulrika Pousette