Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Påskmat Vintips till middagen

Somrig jordgubbscheesecake – recept av Camilla Hamid

17 apr, 2025
AvCamilla Hamid
Recept på jordgubbscheesecake
Ulrika Pousette
Det som gör en New York-cheesecake speciell är att den bakas krämig i ugnen. Camilla Hamid toppar sin med jordgubbssås och färska bär – en smak av svensk sommar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smörögaBrand logo
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Jordgubbscheesecake

New York-cheesecake möter svensk sommar. Spröd botten, bakad och krämig cheesecakefyllning och en ljuvlig jordgubbssås. Och så lite mer bär på det!

Camilla Hamids jordgubbscheesecake
Ulrika Pousette
Annons

8—10 bitar

Du behöver:

Botten:

100 g smör
14 digestivekex

Fyllning:

900 g rumsvarm naturell färskost
4 dl florsocker (240 g)
4 rumsvarma ägg
2 ¼ dl rumsvarm naturell yoghurt (flytande varianten), 3 % (225 g)
2 tsk vaniljpasta (8 g) eller 2 msk vaniljsocker (18 g)
1 ½ msk vetemjöl (13 g)
½ tsk salt

Jordgubbssås:

400 g frysta eller tinade jordgubbar
2 dl florsocker (120 g)
2 krm agar agar-pulver

Garnering:

Färska bär (här använde jag jordgubbar och hallon)

Drinkar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbetBrand logo
Drinkar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbet

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smöra och fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåts­papper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller lägg kexen i en kraftig zip-lock-plastpåse och banka på dem med en kavel). Blanda smör och smul till en formbar massa och tryck ut den i botten på springformen, använd gärna baksidan av en matsked. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i 10 minuter. Gör fyllningen under tiden.
  3. Rör ihop färskost och florsocker med en ballongvisp tills det precis bara går ihop till en jämn smet.
  4. Knäck ner ett ägg i taget under fortsatt omrörning. Tillsätt sedan yoghurt, vanilj, mjöl och salt. Fortsätt att röra tills det går ihop till en slät smet, inte mer.
  5. Häll fyllningen i formen. Ställ en djup plåt med cirka 5 deciliter vatten på botten av ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk direkt till 125 grader. Grädda i 1 timme. Cheesecaken kommer att vara lite ”vobblig” då, men den får perfekt konsistens när den har stått i några timmar (helst över natten) i kylskåpet.
  6. Lägg jordgubbar, florsocker och agar agar i en kastrull. Koka tills bären har blivit mosiga, det brukar ta några minuter. Mixa och passera blandningen genom en finmaskig sil för att få bort jordgubbarnas kärnor (om du vill, det är en smaksak). Låt såsen kallna i kylskåpet.
  7. Bred ut såsen jämnt över cheesecakens yta. Gar­nera med bär och servera.

Foto: Ulrika Pousette
Recept ur En sötare sommar (Polaris)

Annons