Världens godaste vegetariska lasagne

Så gör du världens godaste vegetariska lasagne
Rikke Westesen
Nyckeln till en god lasagne är att det gömmer sig en riktigt god fyllning under osten – den här vegetariska varianten gör ingen besviken!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Middag hos Wood #7: VodkapastaBrand logo

Middag hos Wood #7: Vodkapasta

Vegetarisk lasagne

En grön lasagne med massor av smak – en säker favorit hos alla, även de som inte är vegetarianer!

Bjud på en riktigt god vegetarisk lasagne
Fotograf RIkke WestesenRikke Westesen

4 portioner

Tid: 40 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

10 torkade lasagneplattor, ca 200 g
1 mozzarellakula, 125 g
1 näve färsk timjan

Grönsaksfyllning:

1 aubergine
2 zucchini
2 msk olivolja
Salt och peppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 msk olivolja
200 g kastanjechampinjoner
1 näve färsk timjan
800 g krossade tomater
1 nypa strösocker

Bechamelsås:

75 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 krm riven muskotnöt
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Grönsaksfyllning: Skiva aubergine och zucchini och gnid in skivorna med lite olja. Stek i panna, salta och ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär sellerin i mindre bitar. Stek selleri, vitlök och lök i lite olja i en annan panna i ett par minuter. Ansa champinjonerna, skär dem i grova bitar och tillsätt i pannan. Plocka timjan och vänd ner den tillsammans med de krossade tomaterna. Låt allt småkoka i 5–10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
  3. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet tills det samlar sig. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa tills såsen tjocknar. Smaka av med muskot, salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 185°.
  5. Häll lite bechamelsås i botten av en ugnsform. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Lägg sedan på skivor av aubergine och zucchini, fördela grönsaks­fyllning ovanpå och därefter ett lager bechamelsås. Bygg flera varv tills all fyllning förbrukats. Toppa med riven mozzarella. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Strö hackad timjan över lasagnen innan servering.

Foto: Rikke Westesen