Välj rätt vin till grillat – Maya Samuelsson guidar
Räkna med rökighet
När du grillar får råvaran, vare sig det är fisk, grönsaker eller kött, en viss rökighet som inte är allt för lätt att kombinera med vin. Här ska vi möta upp med frukt eller blommighet i vinet då det blir en mjuk kombination istället för en besk krock som i värsta fall kan hända med ett vin som är för stramt.
Heta smaker och kryddiga rubs
Många kryddningar till grillen innehåller starka och heta inslag som kan krocka med röda viners strävhet. Det som händer är att både chilihetta och strävhet ökar och det blir en explosion i munnen som de flesta inte uppskattar. För att undvika detta – välj ett vin späckat med frukt och som har låg strävhet, kanske kan du välja ett vitt vin?
Sötma och marinader
Sötma i grillad mat är inte ovanligt då det både finns i många marinader och kommer fram i grillade grönsaker. Sötma i mat kan få ett vin att upplevas surt och bittert vilket inte är så härligt. För att mota detta väljer vi ett fruktdrivet vin som kan möta sötman, eller varför inte testa en torr cider med några gram restsocker?
Bädda in grönsakerna
När vi grillar grönsaker så kan båda grundsmakerna sötma och beska förekomma. Här gäller det att välja ett vin som inte är allt för strävt och gärna innehåller mycket frukt då det fint bäddar om dessa smaker.
Frukten främst!
Ja, det finns mycket att tänka på när vi kombinerar grillad mat med vin. Om du ska ta med dig en tumregel är det: Var försiktig med strävhet och satsa på viner med mycket frukt!
3 viner till grillkvällen
1. Smakrikt med fet textur
Semillon är en härlig druva som både erbjuder syra och frukt vilket är toppen till grillens alla rätter. Vinet har även lite fetare textur och i detta fall har vinet fatlagrats, vilket gör att det passar bra till grillade rätter som fläsk och kyckling.
2. Gott till det gröna
En halvtorr cider från Sverige är en oväntad bra kompis att ha med sig till sommarens grillrätter! I synnerhet när det vankas grönsaker, fisk eller ljust kött.
3. Fyllig favorit
Zinfandel är en druva som är som gjord för grillen då strävheten inte är lika hög som smakintensiteten och fruktdrivet. Perfekt att plocka fram när det röda köttet ligger på gallret. Dock görs det mycket dåligt vin på denna druva så det gäller att välja rätt producent.
Foto: Inge Skovdal