Ugnsbakad lax med ärtkräm
21 apr, 2025
Den fina med att ugnsbaka lax är att det går att servera på så många sätt med så många olika tillbehör. Vi låter det gröna stå i fokus med tillbehör som ärtkräm, ångkokt hjärtsallad och sockertärter.
Annons
Ugnsbakad lax med ärtkräm
Mjäll ugnsbakad lax serveras med en ärtkräm, ångkokt hjärtsallad och sockerärter.
Annons
4 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
Ärtkräm:
1 vitlöksklyfta
200 g ärtor, frysta eller färska
150 g (1 ½ dl) grekisk yoghurt
3 msk pressad citronsaft
Olivolja
Salt
Lax och sallad:
600 g färsk laxfilé med skinn
1 ekologisk citron
2 hjärtsalladshuvuden
Smör
Salt
125 g sockerärter
Till servering:
1 ekologisk citron
2 nävar ärtskott
Gör så här:
- Ärtkräm: Lägg vitlök och ärtor i lite kokande vatten och sjud eller ångkoka under lock i 3 minuter. Låt rinna av och svalna något. Mixa ärtor och vitlök och blanda ner yoghurt. Smaka av med citronsaft, olja och salt.
- Lax och sallad: Sätt ugnen på 175° varmluft. Ta bort eventuella ben från laxen och lägg den med skinnsidan neråt i en ugnsfast form. Skär citronen i tunna skivor och lägg dem på laxen. Tillaga laxen i ugnen i 12–18 minuter eller tills den precis är klar.
- Dela salladshuvuden men låt dem hänga ihop vid roten. Ångkoka dem i en djup panna med ½ dl vatten, en klick smör och salt. Låt dem ångkoka under lock i ½ minut på varje sida. Ta upp salladen och låt rinna av, men häll inte bort vattnet.
- Dela sockerärterna och ångkoka dem kort i vattnet från salladen. Låt rinna av.
- Servering: Skär citronen i skivor. Servera laxen med ångkokt sallad, ärtkräm och citronskivor. Toppa med ärtskott.
Foto: Rikke Westesen
Annons