Sparrissallad med vaktelägg och gräslöksmajonnäs
En frisk sparrissallad med vaktelägg och gräslöksmajonnäs lättar upp alla måltider den serveras till.
Sparrissallad med vaktelägg och gräslöksmajonnäs
De vackra små äggen blir guldstänk i den vårgröna salladen. Hittar du inte vaktelägg kan du ersätta med två hönsägg och dela i fjärdedelar.
4 portioner
Du behöver:
30 g gräslök
2 dl neutral olja
1 äggula
1 tsk salt
1 tsk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
Sparissallad:
4 vaktelägg
1 knippe grön sparris
8 rädisor
2 små gurkor (skolgurkor)
2 huvuden hjärtsallad
1 knippe gräslök
Salt och nymald peppar
Gör så här:
- Gräslöksmajonnäs: Skölj gräslöken och hacka den grovt. Mixa med olja i en minihackare eller med stavmixer. Vispa äggulan med salt, senap och vinäger i en bunke. Mixa långsamt ner gräslöksoljan till en tjock, grön majonnäs. Smaka av med salt och ev lite mer vinäger.
- Sparrissallad: Koka äggen i 2 ½ minut och skölj genast med kallt vatten. Skala och skär i halvor strax före servering. Bryt av och kasta den nedersta, träiga delen av sparrisen. Blanchera sparrisen i kokande saltat vatten i 30–45 sekunder. Skölj med kallt vatten och låt rinna av. Skölj rädisor och gurka och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg ev i isvatten för hålla dem extra spröda. Låt rinna av före servering. Skölj salladen och riv den grovt. Skölj och hacka gräslöken fint.
- Servering: Lägg upp sallad, sparris, gurka, rädisor, lite majonnäs och vaktelägg på ett fat. Strö över gräslök, salta och peppra.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner
