Smakerna från Asien som dominerar 2026 – ELLE mat & vin guidar
Influenser från Asien är inget nytt men vi fortsätter att hämta mer och mer inspiration från Asien. Matcha är ett väldigt bra exempel, hur ett klassiskt japanskt te som för många har en speciell gräsig och lite bitter smak gått till att bli ett internationellt fenomen. Den enorma matcha-boomen har dock inte varit smärtfri, tillgången håller inte jämna steg med efterfrågan. Leverantörer kämpar för att hinna med och alla ställer sig den stora frågan: vad blir nästa matcha? Enligt Oatly, som kikat in i framtiden, är hojicha en stark kandidat. Hojicha är även den ett te från Japan och dess mångsidighet med matcha och den innehåller en mild mängd koffein.
Eftersom vi vill boosta vår hälsa och sova bättre kommer vi 2026 skippa koffein i allt större utsträckning och det är här inte bara hojicha kommer in, utan även teet som dryck – och som ingrediens. Te överlag ser ut att bli en växande trend, räkna med att springa på tocktails (cocktails med te), thai iced tea och ännu mer bubble tea. Även klassiska sorter som oolong och jasmin kommer få sig ett uppsving.
Matcha med sin vackra estestik har öppnat våra ögon för fler ingredienser från Asien. Lila ute, ljuslila taro och grön pandan – men vad är allt detta? ELLE mat & vin reder ut vilka smaker det kan vara extra bra att hålla koll på nästa år.
Ube
Ube är en lila rotfrukt som härstammar från Filippinerna, där den ofta förekommer i matlagning och desserter. Dess mest utmärkande drag är helt klart den intensiva, djupt lila färgen och det är just färgen som fått den att stiga i popularitet. Men låt dig inte luras av dess starka vackra färg, smaken i sig är väldigt mild och lite söt. Den är sötare och lenare än många andra rotfrukter och det är just färgen som gör den så eftertraktad. Ube är inte jättelätt att hitta i Sverige men Taza Artisan Café är Stockholms första filippinska café och här kan du testa efterrätter bakade med ube! På Instagram kan du spana in deras efterrätter och planera in ett besök!
@taza.artisan.cafe Välkommen till Stockholms första filippinska café som erbjuder unika desserter som Halo-halo, Ube cake, Ube cassava, osv. Tack så jättemycket @Mat i Sthlm ❤️ för att besöka vårt lilla café ☕️ #tazaartisancafe #ube #halohalo #filipinskdessert
♬ original sound - Taza Artisan Cafe
Pandan
Pandan är en tropisk växt med långa, smala gröna blad och används som en smaksättare i sydostasiatisk matlagning. I Thailand, Vietnam, Indonesien och Malaysia är den ett vanligt inslag. Pandan har en söt och blommig smak och beskrivs ofta som en blandning av vanilj, mandel och kokos. De gröna bladen ger en vacker naturligt ljusgrön färg till framförallt desserter. På asiatiska mataffär kan du hitta godis och annat smaksatt med pandan och om du är nyfiken på att testa det i matlagning är det oftast lättare att köpa i frysdifken eller som extrakt på burk.
@eats_jess let’s make pandan chiffon cake 🌿🍰 adonan kuning telur: 40 ml minyak 60 m santan 3-4 kuning telur 65 g tepung terigu pro rendah 1/2 sdm pasta pandan adonan putih telur: 4 putih telur 70 g gula pasir 1/2 sdm lemon 1/4 sdt garam - panggang suhu 170°C, 15 menit, keluarkan dari oven dan slit bagian tengahnya - masukan kembali ke oven, panggang suhu 145°C, 45 menit #chiffon #cake #baking #bakingtiktok
♬ suara asli - Fanirahmansyah - Fanirahmansyah
Taro
Även taro är en tropisk rotfrukt som troligtvis härstammar från Asien och Polynesien. Smaken i sig är ganska mild och nötig och påminner om sötpotatis eller kastanj. Vid tillagning blir den mjuk och krämig i konsistensen. Taro är spräckligt lila på insidan och ger desserter och drycker en ljusare lila nyans än ube. Eftersom även taro är svår att hitta här kan den som är nyfiken testa taro som pulver för att göra iögonfallande drycker 2026.
@mevelacafe เผือก สตรอว์เบอร์รี่ นมสด เชคๆๆ #มีเวลาคาเฟ่ #mevala #taro #strawberry #milkshake #cafesukhothai #คลังเครื่องดื่ม
♬ sonido original - Murdoc's Memories.
Kalamansi
Efter yuzuns framfart kan vi räkna med att kalamansi tar över. Det är en mindre citrusfrukt från Filippinerna där den används flitigt och smakar som en blandning av kumquat och mandarin. Det som gör denna citrus så speciell är att trots att den är extremt syrlig så har den en tydlig sötma och en aromatisk mandarinton. Kalamansi är väldigt god som juice, i cocktails och i marinader och dippsåser.
@platera_eats Calamansi Juice. You can make this hot or cold, your choice 🤤✨
♬ original sound - Platera - Platera
Svart sesam
Nostalgi spelar också en roll i denna trend. Svart sesam har fått en comeback i Korea genom ‘halmaenial’-trenden, där unga människor omfamnar den traditionella maten och tidsfördriven från sina mor- och farföräldrars generation. Nu sprider det sig snabbt runt om i världen. Om du tänker: ”hur mycket kan man göra med svarta sesamfrön?” så kommer du bli positivt överraskad! Med svart sesampasta kan du göra glass, cheesecake, latte – möjligheterna är många. Med sin nötiga smak passar den till mycket så låt fantasin flöda! De ger en spännande grå färg till bakverk, något vi inte alls är vana vid men mycket nyfikna på!
@munabakes Rating: 9.2/10 Black Sesame Basque Cheesecake recipe 🌑✨: Soft, creamy, and packed with nutty roasted black sesame flavor—this Basque cheesecake is next-level. Here’s how to make it: Ingredients: • 360g cream cheese (room temp) • 3 whole eggs + 2 egg yolks (room temp) • 190g heavy cream (room temp) • 95g granulated sugar • 55g black sesame paste Instructions: 1️⃣ Preheat oven to 470°F for conventional oven (use 428°F for convection ovens). 2️⃣ Stir cream cheese until smooth, then mix in sugar until just combined. 3️⃣ Whisk eggs & yolks separately, then add to the cream cheese mixture. 4️⃣ Mix in heavy cream & black sesame paste until fully combined. 5️⃣ Line a 6-inch cake pan with parchment paper (extend above the edges). 6️⃣ Pour batter into the pan, tap to remove air bubbles. 7️⃣ Bake for 23 minutes—the center should jiggle. If top is not browned, broil for 2-4 minutes. 8️⃣ Cool for 30 minutes at room temp, then refrigerate overnight. 9️⃣ Slice & enjoy! ✨ Recipe adapted from: erinscozykitchen blog #BasqueCheesecake #BlackSesame #Baking
♬ original sound - Muna Bakes & Cooks 🥖🥐🍔🥘🍣
Hojicha
Hojicha är, likt matcha, ett grönt te från Japan och har sitt ursprung i Kyoto på 1920-talet. Hojicha är rostat, har låg koffeinhalt och funkar att dricka både varmt och kallt. Traditionellt dricker man det nästan alltid rent, alltså utan mjölk och socker, men med sin runda, lite nötiga karaktär gör det sig väl även som latte. Det är också rikt antioxidanter, är skonsamt för magen och kan hjälpa till vid matsmältningen, något som går hand i hand med att vi vill ha hälsosammare alternativ till kaffe. Om du är nyfiken på att testa hojichas potential gör du rätt i att testa Oatlys Black Sesame Hojicha Einspänner, recept hittar du här.
Inspiration: Future of Taste
Foto: TT, Oatly
Nami Kawkita
Nami Kawakita är digital redaktör på ELLE mat & vin. Hon är utbildad redigerare och digital kommunikatör och har tidigare jobbat med tv, radio och poddar. Hon rapporterar om det senaste som händer inom mat- och dryckesvärlden – allt från restaurangtips, matnyheter och TikTok-trender.
