Så skapar du det ultimata påskägget – godisexperten guidar
Att äta ägg under påsken är en tradition i de flesta av västvärldens länder. Att just ägget blivit en symbol för påsken kommer delvis från att ägget är en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen, men också för att det var förbjudet att äta ägg under den fyrtio dagar långa fastan innan påsk. Vi har målat och pyntat våra ägg sedan medeltiden och man gav bort dem till nära och kära. Traditionen att ge bort ägg fyllda med godis kommer troligtvis från att man gav bort pappägg inslagna i färgad stanniol i Tyskland under 1800-talet.
Äggen och växt sig större, och så även inhållet. Påsken är godisets favorithögtid i över 130 år har Fazer varit en ledande tillverkade av karameller, gelégodis, lakrits och choklad. Så vi har tagit hjälp av Fazers godisexpert Ewelina Wilbertsson, Marknadschef på Fazer Konfektyr i Sverige, om hur man bäst sätter ihop det ultimata påskägget.
Vad är viktiga komponenter när man sätter ihop det ultimata påskägget?
– En del av tjusningen med påskägget är såklart att du kan lägga i de smaker som just du tycker bäst om och blanda efter tycke och smak. Här kan man verkligen skapa en perfekt mix av de egna favoriterna. Och smaken brukar skilja sig åt – det vet vi. Svar på hur ett ultimat påskägg ska se ut kommer säkert skilja sig från person till person.
Enligt Ewelina är det ett extra stort plus att fylla mottagarens påskägg med dennes favoriter. Det är en genomtänk och god present som verkligen uppskattas. Choklad är som bekant extra populärt under påsken, och inget påskägg är komplett utan chokladägg eller Dragéägg.
Hur ska man tänka när man väljer sött, salt och syrligt?
– För att skapa ett riktigt bra och gott påskägg tror vi på att satsa på variation. Gärna en blandning av smaker, som sött, surt, salt, fruktigt och choklad, så att fler kan njuta av smakerna. Kombinera gärna både mjuka och krispiga texturer för att göra påskägget lite mer spännande och välj olika färger för att matcha påskens högtid.
Vilket påskgodis är det populäraste genom åren?
– Dragéägg och chokladägg är återkommande klassiker. En annan uppskattad produkt är det nougatfyllda Mignon-ägget som faktiskt har samma tillverkning som för 129 år sedan. Det här är ett äkta konstverk då varenda Mignon-ägg görs för hand!
Foto: TT, Fazer