Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Rötmånaden är här – 7 bra saker att tänka på

23 jul, 2025
Rötmånaden är här – 7 bra saker att tänka på
Hryshchyshen Serhii
Rötmånaden är den period under sommaren då värme och fukt är extra tuffa mot våra livsmedel. För att undvika att de, eller du, blir dåliga finns det ett par bra saker att tänka på!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ännu bättre med Markiz #5 - Lyxiga nudlarBrand logo
Ännu bättre med Markiz #5 - Lyxiga nudlar

Rötmånaden har alltid varit ett orosmoment. I folktron har rötmånaden haft flera olika betydelser; det ansågs illa för både djur och människor att födas under den här tiden. Man var rädd att kalvarna skulle bli vanskapta, fölen otämjbara och griskultingarna skulle inte överleva. De människor som föddes då antog man skulle bli klena, klumpiga eller "till och med fördärvade".

Tack och lov vet vi bättre idag, men att livsmedel blir sämre snabbare är däremot något som fortfarande stämmer. Rötmånaden är ju den period under sommaren, oftast från slutet på juli till slutet på augusti, då värmen och fukten är en extra utmaning. Under varma och fuktiga sommardagar trivs bakterier och mögel som allra bäst, de förstör maten och kan göra oss sjuka. Det är en tid då man bör vara extra försiktig med hur man hanterar och förvarar livsmedel för att undvika matförgiftning.

Annons

Det är alltid bra att planera sina inköp men under rötmånaden kan det vara värt att tänka över vad man ska laga och hur mycket man handlar, förvara maten rätt och inte ta fram mer mat än vad som går åt. Handla klokt, förvara rätt och minska matsvinnet.

7 viktiga saker att tänka på

  1. Livsmedel som köttfärs, mejeriprodukter och färsk fisk är extra känsliga under denna period. Se till att kylvaror kommer in i kylskåpet så fort som möjligt efter att du kommer hem från affären.
  2. Ha kylskåpet ordentligt kallt, runt +4° är lagom.
  3. Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat och alltid direkt efter att du rört rått kött eller kyckling.
  4. Håll varm mat varm och kall mat kall.
  5. Se till att hålla rent på arbetsbänken, diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  6. Det är viktigt att mat är rätt uppvärmd innan servering, minst 70°.
  7. Det kan också vara en god idé att undvika just bufféer under denna period då mat ofta står framme längre.
Drinkar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangriaBrand logo
Drinkar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangria

Foto: TT

Annons