Ricottapannkakor med sparris och stenbitsrom
Både stenbotsrom och tångrom går utmärkt ihop med dessa ricottapannkakor med sparris!
Ricottapannkakor med sparris och stenbitsrom
Inled middagen med säsongens favoritprimör sparris.
6 portioner
Du behöver:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 dl mjölk
½ citron
250 g ricotta
5 ägg
Smör till stekning
Tillbehör:
500 g gröna sparrisar
Salt
1 msk smör
250 g mascarpone
1 tsk dijonsenap
½ citron
300 g färsk stenbitsrom
2 nävar vattenkrasse
Gör så här:
- Blanda ihop mjöl, bakpulver, socker och salt i en skål. Häll mjölken i en annan skål.
- Pressa citronen så att du får 1 tsk saft och rör i mjölken. Häll mjölblandningen i mjölken och vispa ihop så att det blir klumpfritt. Tillsätt ricotta och vispa igen tills du har en jämn smet. Vispa i äggen ett i taget till en slät pannkakssmet.
- Värm upp smör i en stekpanna och stek 3 små pannkakor i taget – receptet räcker till cirka 24 stycken. Stek pannkakorna i 2–3 minuter på vardera sida på medelvärme eller tills de är lätt gyllene.
- Tillbehör: Skölj sparrisen och bryt av den träiga änden. Koka upp lätt saltat vatten med en klick smör i en djup stekpanna och ånga sparrisen i 1 minut. Låt dem rinna av direkt. Blanda mascarpone och dijonsenap i en skål. Skölj och riv citronskalet fint.
- Blanda ner 1 tsk citronskal i mascarponeblandningen. Smaka av med salt.
- Skölj stenbitsromen och låt den rinna av. Skölj och plocka vattenkrassen. Lägg upp pannkakor, sparris, mascarponekräm och stenbitsrom på ett fat och servera.
Foto: Rikke Westesen
