Redaktören tipsar: 5 restauranger för vårens alla tillfällen
Ett par ynka timmar mer solljus om dagen ger mig så mycket mer energi, plötsligt är det som att livet återvänder och jag vill helt plötsligt göra allt! Oftast brukar det sluta på en uteservering eller en restaurang, viktigast är att man kan få sig något gott att äta. Nu har jag maxat mina dagar genom att fånga solens första strålar med en lyxig hotellfrukost, eller runda av helgen med en brunch. Vardagarna förgylls bäst med en solstänkt utelunch eller en middag utan slut. Men det som ändå ger det där lilla extra oavsett dag är en afternoon tea i tre våningar.
Frukost
Hotel Ruth
Även om jag för det mesta äter bara vitt bröd med ost på en hotellfrukost så finns det inget jag älskar mer än en frukostbuffé. Kanske är det för att frukost är den måltid som man minst unnar sig att äta ute? Är det inte dags att ändra på det. I Vasatan ligger Hotel Ruth, vinnare av bästa frukost i Culinary Hotel awards 2025. På detta familjeägda hotell dukas det varje dag upp en fantastisk hotellfrukost – där det alltid bjuds på gräddtårta och alkoholfritt bubbel till frukostbuffén.
Lunch
Juno
Juno är en ny medelhavsinspirerad restaurang som ligger mitt i Fridhemsplan hjärta. Hela inredningen, med sin blå marmor och randiga soffor, andas verkligen medelhavet och så fort första rätten kommer in är det som att befinna sig i en solstol utomlands. Alla rätter vi äter känns lätta och friska och är framförallt vällagade. Aubergine ”fritte” vilket är aubergine som schnitzel, vispad ricotta med pistagepesto att doppa bröd i samt filodegsrullarna får absolut inte missas på menyn. Öppet både för lunch och middag. En riktig pärla!
Brunch
Boketto, Blique by Nobis
Jag och några vänner har som tradition att ses och äta brunch en gång i månaden och sakta men säkert äter vi oss igenom Stockholms brunch-utbud. På designhotellet Blique by Nobis finns Boketto, en restaurang som snabbt seglat upp och blivit lite av en favorit. Här finns en generös brunchmeny med många klassiska rätter att välja på. Men vi fastnade ändå för ’Blique signature’, vilket är eggs Arlington, chicken and waffles, amerikanska pannkakor och pommes. En suverän idé för den som vill testa lite av allt. Dessutom är det barnvänligt, för den föräldern som vill avnjuta en brunch i lugn och ro finns ett pysselrum och ett biorum.
Middag
Lydmar Hotel
Lydmar Hotel ligger på Blasieholmen i Stockholm och har varit ett säkert kort genom åren. Med en ny VD vid rodret och en tydlig vision för framtiden stampar de på gasen och leder in lifestylehotellet i en ny era. Restaurangen har lämnat medelhavskonceptet bakom sig för att istället ta sig an storstadspulsen i New York. Jag älskar restaurangen, den är mysig och som gjord för långa middagar med bubbel i glaset. På menyn återfinns numera allt från cornbread och mac n cheese till matiga mackor och hummer. Missa för gudsskull inte deras grilled chili cheese avocado sandwich, det kan vara det godaste jag ätit någonsin.
Afternoon tea
Hotel Diplomat
Frukost, lunch och middag i all ära men att gå på afternoon tea är något alldeles extra. Det är liksom den där perfekta balansen mellan frukost, lunch och brunch, fylld med båda söta och salta små godbitar. På Hotel Diplomat hittar du kanske Stockholms mysigaste afternoon tea där du bjuds på hemgjord marmelad, varma scones, utsökta snittar och delikata bakverk. För varje afternoon tea skänker även Hotel Diplomat 30 kr till World Childhood Foundation för att stödja deras viktiga mission att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. En upplevelse som både smakar gott och gör gott.