Pumpakaka med apelsinglasyr
Saftig pumpakaka med apelsinglasyr kommer onekligen bli fikabordets nya favorit!
Pumpakaka med apelsinglasyr
En kaka med massor av värmande kryddor och en underbar glasyr med apelsin!
8 bitar
Tid: 45 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
1 hokkaido (400 g skalad vikt)
8 dl vatten
210 g (3 ½ dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk salt
1 vaniljstång
125 g mjukt smör
250 g (3 ¹⁄³ dl) brunt farinsocker
4 ägg
Smör till formen
Glasyr:
75 g smör
75 g (¾ dl) naturell färskost
200 g (3 ¹⁄³ dl) florsocker
1 msk obesprutat apelsinskal, rivet
1 ½ msk färskpressad apelsinsaft
Gör så här:
- Skala och skär pumpan i stora tärningar. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten tills det precis täcker. Koka under lock ca 20 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet och mosa med en gaffel.
- Sätt ugnen på 180°. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefära, kryddnejlika och salt i en skål. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna. Vispa ihop fröna med smör och farin i en skål tills blandningen är mjuk och krämig. Tillsätt pumpamoset och vispa i äggen, ett i taget. Sikta ner mjölblandningen.
- Smörj en form som rymmer ca 1,7 liter och häll i smeten. Grädda kakan i ugnen 50–55 minuter tills den är genomgräddad, testa med sticka. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i formen. Vänd upp den på ett galler.
- Glasyr: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ihop det med övriga ingredienser till en tjock glasyr. Fyll en spritspåse med glasyren och lägg den i kylen ca 15 minuter. Fördela glasyren på kakan. Skär den i skivor och servera.
Foto: Columbus Leth
