Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Påskmat Vintips till middagen

Plato de haricots och gurka – friterade bönor med honungsdipp

17 apr, 2025
AvMatilda Klarqvist
Recept på plato de haricots och gurka
Friterade haricots verts, inlagd gurka, tunt skivad pecorino och honungsdipp. Matilda Klarqvists plato de haricots är ett smakrikt mästerverk!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångromBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångrom

Plato de haricots och gurka

När jag gick i åttan praoade jag på Berns, och där friterade de haricots verts. Det gjorde intryck på mig! Sedan dess har jag aldrig kokat mina bönor utan tillagar dem i het panna med rejalt med olja. Lägg till två sorters gurka, pecorino och en honungsdipp så har du en perfekt plocktallrik.

Matilda Klarqvists plato de haricots och gurka

2–4 portioner

Annons

Du behöver:

300 g haricots verts, färska eller frysta
1 tsk salt
2 msk olivolja
100 g hel ättiksgurka
2 minigurkor, alternativt 1 vanlig
Svartpeppar
2 dl crème fraiche
1 msk + 1 msk flytande honung
100 g pecorino romano
1 knippe färsk persilja

Gör så här:

  1. Skölj bönorna (om de är frysta, skölj i varmt vatten tills de är helt tinade och låt dem sedan rinna av).
  2. Hetta upp en stekpanna och lägg ner bönorna. Salta och stek tills all vätska släppt. Häll på olivolja och öka värmen. Fräs i ett par minuter tills bönorna fått en fin krispig yta. Krydda med peppar.
  3. Blanda crème fraiche och 1 msk honung i en skål.
  4. Skär ättiksgurkan och den färska gurkan i stavar och pecorinon i tunna strimlor.
  5. Servera allt på ett stort fat och toppa med plockad persilja, några droppar olivolja och 1 msk honung.

Foto: Ulrika Pousette
Recept ur kokboken Queen Green (Bonnier Fakta)

Annons