Plato de haricots och gurka – friterade bönor med honungsdipp
- AvMatilda Klarqvist
Friterade haricots verts, inlagd gurka, tunt skivad pecorino och honungsdipp. Matilda Klarqvists plato de haricots är ett smakrikt mästerverk!
Plato de haricots och gurka
När jag gick i åttan praoade jag på Berns, och där friterade de haricots verts. Det gjorde intryck på mig! Sedan dess har jag aldrig kokat mina bönor utan tillagar dem i het panna med rejalt med olja. Lägg till två sorters gurka, pecorino och en honungsdipp så har du en perfekt plocktallrik.
2–4 portioner
Du behöver:
300 g haricots verts, färska eller frysta
1 tsk salt
2 msk olivolja
100 g hel ättiksgurka
2 minigurkor, alternativt 1 vanlig
Svartpeppar
2 dl crème fraiche
1 msk + 1 msk flytande honung
100 g pecorino romano
1 knippe färsk persilja
Gör så här:
- Skölj bönorna (om de är frysta, skölj i varmt vatten tills de är helt tinade och låt dem sedan rinna av).
- Hetta upp en stekpanna och lägg ner bönorna. Salta och stek tills all vätska släppt. Häll på olivolja och öka värmen. Fräs i ett par minuter tills bönorna fått en fin krispig yta. Krydda med peppar.
- Blanda crème fraiche och 1 msk honung i en skål.
- Skär ättiksgurkan och den färska gurkan i stavar och pecorinon i tunna strimlor.
- Servera allt på ett stort fat och toppa med plockad persilja, några droppar olivolja och 1 msk honung.
Foto: Ulrika Pousette
Recept ur kokboken Queen Green (Bonnier Fakta)
