Plato de haricots och gurka – friterade bönor med honungsdipp
17 apr, 2025
AvMatilda Klarqvist
Friterade haricots verts, inlagd gurka, tunt skivad pecorino och honungsdipp. Matilda Klarqvists plato de haricots är ett smakrikt mästerverk!
Annons
Plato de haricots och gurka
När jag gick i åttan praoade jag på Berns, och där friterade de haricots verts. Det gjorde intryck på mig! Sedan dess har jag aldrig kokat mina bönor utan tillagar dem i het panna med rejalt med olja. Lägg till två sorters gurka, pecorino och en honungsdipp så har du en perfekt plocktallrik.
2–4 portioner
Annons
Du behöver:
300 g haricots verts, färska eller frysta
1 tsk salt
2 msk olivolja
100 g hel ättiksgurka
2 minigurkor, alternativt 1 vanlig
Svartpeppar
2 dl crème fraiche
1 msk + 1 msk flytande honung
100 g pecorino romano
1 knippe färsk persilja
Gör så här:
- Skölj bönorna (om de är frysta, skölj i varmt vatten tills de är helt tinade och låt dem sedan rinna av).
- Hetta upp en stekpanna och lägg ner bönorna. Salta och stek tills all vätska släppt. Häll på olivolja och öka värmen. Fräs i ett par minuter tills bönorna fått en fin krispig yta. Krydda med peppar.
- Blanda crème fraiche och 1 msk honung i en skål.
- Skär ättiksgurkan och den färska gurkan i stavar och pecorinon i tunna strimlor.
- Servera allt på ett stort fat och toppa med plockad persilja, några droppar olivolja och 1 msk honung.
Foto: Ulrika Pousette
Recept ur kokboken Queen Green (Bonnier Fakta)
Annons