Mördegsmedaljonger med kakaoglasyr
Dessa magiska mördegsmedaljonger med kakaoglasyr är precis vad som behövs efter en god middag!
Mördegsmedaljonger med kakaoglasyr
Perfekt till finfikat eller som en lyxig efterrätt.
8 stycken
Du behöver:
Mördeg:
200 g (3 dl) vetemjöl
1 nypa salt
70 g (1 dl) florsocker
125 g kallt smör
1 ägg
Kakaoglasyr:
2 msk kakao
1 dl florsocker
1 msk kokhett vatten
Fyllning:
2 ½ dl vispgrädde
150 g nutella
Dekoration:
8 björnbär
2 färska fikon
Röd ängssyra
Mörka chokladbitar, t ex chokladkringlor
Gör så här:
- Mördeg: Blanda mjöl, salt och florsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp snabbt ihop det med mjölblandningen till en smulig massa. Vispa ägget lätt i en separat skål. Tillsätt ägget, lite i taget, tills degen går ihop – du behöver kanske inte använda hela ägget.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Lägg den på en skärbräda eller plåt och kyl i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200° varmluft.
- Stansa ut runda kakor, 7–8 cm, av degen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i ugnen 6–8 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.
- Kakaoglasyr: Blanda kakao och florsocker. Tillsätt hett vatten och rör om tills du har en tjock, blank glasyr. Bred glasyren på de 8 finaste bottnarna. Låt glasyren stelna.
- Fyllning: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Klicka på 1 tsk nutella mitt på bottnarna utan glasyr. Häll grädden i en spritspåse med stor stjärntyll och spritsa grädden runt nutellan. Lägg de glaserade bottnarna ovanpå bottnarna med fyllning, som ett lock.
- Dekoration: Skär varje fikon i 4 klyftor. Dekorera kakorna med gräddtoppar, björnbär, fikon, röd ängssyra och choklad. Servera direkt.
Foto: Rikke Westesen
