Lax på citronpotatisbädd

Recept på lax på citronpotatisbädd
Smart och smidig middag där allt tillagas i samma form – först potatisen och sen på med laxen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkorBrand logo

Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkor

Lax på citronpotatisbädd

Servera rätten direkt ur formen, gärna med sallad till.

Lax på citronpotatisbädd
columbus leth

4 portioner

Tid: 30 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

2 vitlöksklyftor
2 purjolökar
1 kg potatis
1 citron
2 ½ dl vispgrädde
1 dl fiskbuljong
Salt och svartpeppar
600 g färsk laxfilé, utan skinn och ben
1 citron, för garnering

Till servering:

Färsk dill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°, varmluft.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Skiva och skölj purjon. Skrubba och skiva potatisen. Blanda allt med finrivet citronskal, pressad citronsaft, grädde och buljong. Salta, peppra och bred ut allt i en ugnsform. Tillaga i ugnen i ca 50 minuter.
  3. Lägg laxen ovanpå potatisbädden, salta, peppra och toppa med citronskivor. Ugnsbaka i ytterligare 15–20 minuter tills potatisen är mjuk och laxen lagom genomstekt. Garnera med dill.

Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumiBrand logo

Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumi

Foto: Columbus Leth