Laga mat i säsong med Anna Johansson
Lättlagat, rofyllt, gott och roligt. Så beskriver matprofilen Anna Johansson sin matlagningsfilosofi – en hållning starkt präglad av hennes mamma som var hushållslärare. Redan som liten fick Anna lära sig hur man kan ta tillvara hela råvaran, att äta i säsong och att köpa närodlat.
– Mamma har alltid varit lärande, hon tog med sig skolan hem. Det var självklart för henne att ge oss en uppväxt där maten var central. Det var viktigt för henne att köpa ekologiskt och att laga från grunden. Kärleken till maten har alltid funnits där.
Anna växte upp i Forsbacka, ett litet samhälle i södra Norrland. Hennes pappa jagade och familjens frys var ofta full av viltkött. Mamman odlade örter i trädgården och delade höns med grannen. Familjen plockade svamp och gjorde inkokta plommon. Jobbet inom marknadsföring och PR tog Anna till Stockholm där matintresset fick ta ett litet kliv åt sidan.
Efter 16 år i storstaden flyttade hon tillbaka till Gävletrakten med sin sambo och deras två barn. Målet med att flytta tillbaka är att kunna ge sina barn en liknande uppväxt som Anna själv har haft.
– Jag önskar verkligen att kunna ge mina döttrar samma varma känsla kring mat. Det låter klyschigt men jag vill att de ska tycka att köket känns som hemmets hjärta. Det ska alltid finnas mycket mat, sedan behöver det inte vara lyxigt men det ska vara gott och varmt. Jag tror att om man känner sig trygg i mat och matlagning, så skapar det ett självförtroende inom andra områden också. Det hoppas jag kunna ge mina barn.
Det sinnliga har också stor betydelse för Anna som beskriver sig själv som högkänslig. Att tillfredsställa de olika sinnena behöver inte vara komplicerat – bara att hälla upp saker i skålar i stället för att ställa fram förpackningarna, tända lite ljus eller lägga på en duk gör stor skillnad.
– Jag mår mycket bättre om det är mysigt och lite ombonat. Allt runt omkring som uppläggning och dukning ger en helhet tillsammans med maten. Sedan om tvättstugan är stökig så gör det ingenting. Man får välja vilka områden som är viktiga.
I Rot till stjälk bjuder Anna in till sitt hem, ett hus i sekelskiftesstil vid havet. Hennes matfilosofi genomsyrar boken som bjuder på enkel mat med mycket omsorg.
Läs mer: 4 recept ur Annas nya kokbok Rot till själk
– Jag vill förmedla att det är enkelt att äta i säsong om man går tillbaka till att respektera råvaran. Av få råvaror kan man åstadkomma mycket. Genom att tillaga en råvara på olika sätt kan du få en hel måltid. Har du en blomkål kan du till exempel råsteka bladen, göra soppa på stammen och citronmarinera buketterna.
Genom att inspirera i köket vill Anna bidra på sitt sätt och uppmuntra till små, hållbara val i vardagen.
– När jag fick barn så blev jag extra medveten om att vi bara har en planet. Lär man sig ta tillvara den närproducerade maten så gör det skillnad. Man kanske väljer ärtor och solroskärnor i stället för basilika och pinjenötter när man gör pesto. Använda kallpressad rapsolja från Österlen i stället för en olivolja från Italien. Det handlar om våra barns framtid. Finns det områden där man har kunskap och kan påverka och kanske inspirera andra så kommer det göra gott. Jag har jättemycket oro kring hur världen ser ut, men man måste vara hoppfull och tro att det här ska bli bra.
Anna Johansson
Ålder: 39 år.
Bor: Utanför Gävle.
Familj: Sambon Andreas och barnen Liv, 4 år och Alva,1 år.
Gör: ELLE-profil och konsult inom PR och kommunikation.
Aktuell: Med boken Rot till stjälk (Tukan förlag).
Recept: Anna Johansson
Foto: Anna Johansson och Mira Vickman