Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Påskmat Vintips till middagen

Klara Ingemyr släpper ny kokbok: 100 små rätter i säsong

21 apr, 2025
Klara Ingemyr släpper ny kokbok: 100 små rätter i säsong
100 små rätter i säsong är Klara Ingemyrs nya kokbok, en kokbok för alla – och för alla tillfällen. Oavsett årstid kommer du hitta något du gillar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ännu bättre med Markiz #1 - Fish tacosBrand logo
Ännu bättre med Markiz #1 - Fish tacos

Klara Ingemyrs man Alfred var trött på att äta kall mat i onödan och ville att hon skulle göra något med alla bilder hon tog på maten som serverades. Det var hans förslag att samla bilder och recept på ett konto på Instagram, vilket visade sig vara en briljant idé. Allt fler hittade dit och kontot växte snabbt, idag är 115 000 personer som följer @1000smaratter där Klara främst delar med sig av recept men också en del från att hon lagar mat med sin lilla assistent Kerstin på två år.

– 1000smårätter heter kontot men jag delar inte bara smårätter, utan all möjlig mat egentligen som jag tycker om att laga och äta. Både enkla och snabba rätter, och lite mer avancerade rätter. Jag gillar fina dukningar och härliga fat med goda grejer på, säger Klara om sitt väldigt uppskattade konto.

Annons

Det är inte helt otippat att Klaras favoritsätt att äta är just smårätter. Men större rätter där allt läggs upp på fat för att dela går såklart också bra. Nu är hon aktuell med 100 små rätter i säsong, en efterlängtad uppföljare till kokboksdebuten 100 små rätter, vilket är en kärleksförklaring till att äta sig genom året och består av 100 olika recept uppdelade i årets fyra årstider.

100 små rätter i säsong av Klara Ingemyr

Klara Ingemyr

Ålder: 34
Yrke: Matkreatör och kokboksförfattare. Hem- och konsumentkunskapslärare i grunden.
Aktuell: Med nya kokboken 100 små rätter i säsong (Mondial)
Följ: @1000smaratter

I grunden är Klara hem- och konsumentkunskapslärare och hon tror starkt på att elever kan mer än vad man tror. Hon älskar att undervisa och har fått så mycket inspiration från sina elever genom åren. Själv har hon alltid burit med sig fina minnen från sina hem- och konsumentkunskapslektioner och det har varit otroligt att få följa med på elevernas matresa. Efter nästan tio år som lärare har hon de senaste två åren tagit en liten paus för föräldraledighet och för att satsa mer på sitt Instagramkonto. Men hon längtar tillbaka till skolvärlden och mötet med eleverna, i framtiden hoppas hon kunna kombinera sina två yrken.

Annons

– Det är fantastiskt att jobba som hem- och konsumentkunskapslärare! Det är världens bästa jobb. Man ska inte underskatta elevernas matlagningsskills utan snarare försöka väcka matlagandet till liv och få dem att utvecklas ännu mer.

Läs mer: Tre recept ur kokboken 100 små rätter i säsong

Det känns som att du var först med ’girl dinner’! Vad är det du gillar med just små rätter?

– Jag har alltid älskat att dela på mat för att få ut så mycket det bara går av t ex ett restaurangbesök! Jag ska alltid vara där och smaka på allt. Men det handlar också mycket om att jag älskar att laga mat så mycket och kan aldrig bestämma mig för en sak att laga. Då blir det liksom ofta flera mindre rätter att dela på för att kunna stilla mitt matlagningssug.

Annons

Den nya kokboken 100 små rätter i säsong beskriver Klara som ’mycket mer av allting’. Det är en härlig mix av större rätter, bra bjudmat, högtidsrätter och vardagsmat. Hon delar även med sig av sina bästa drinkar.

– Jag vill att man ska bli sugen på att laga mer mat och att man ska inspireras till att laga mat i säsong och genom året. Sugen förändras ju mycket under ett år beroende på säsong och det vill jag förmedla.

Vilken är din favoritårstid?

– Vår och höst! Matmässigt är det hösten! Våren på grund av pirret och primörerna. Då vill jag bara laga härligt krispiga, pigga rätter med mycket färg. När ramslöken kommer i mars så skriker man ju, sedan kan det bli för mycket av det lökiga bladet, men det är alltid lika fantastiskt när de första bladen kommer.

Själv älskar Klara recepten i kokboken som är tänkta som högtidsmat, det är recept som enkelt kan förändras beroende på vilken högtid och säsong man befinner sig i, det är rätter som går fint att byta ut ingredienser i beroende på tillgång och som är lätta att förbereda och laga till många.

Annons

– Jag älskar att den här boken verkligen känns som en uppföljare till min första bok, men att den är ännu bättre. Här finns något för alla – och för alla tillfällen!

Oxfilé tataki
Så gör du mangoglass på fem minuterBrand logo
Så gör du mangoglass på fem minuter

Foto: Alice Johansson

Annons