Kanelbullepudding
Rosta kanelbullar eller gifflar och gör en helt magisk kanelbullepudding! Kan vara bland det godaste vi någonsin ätit!
Kanelbullepudding
Perfekt sätt att ge nytt liv till torra kanelbullar.
6 portioner
Du behöver:
Rostade kanelbullar:
8 kanelbullar (eller 12–15 kanelgifflar)
Kräm:
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk, 3%
150 g (1,7 dl) strösocker
1 nypa salt
1 apelsin
50 g smör
Pudding:
1 ägg
2 äggulor
1 msk smör, till formen
2 msk råsocker
25 g sötmandlar
Gör så här:
- Rostade kanelbullar: Sätt ugnen på 140°. Dela varje kanelbulle i 3–4 bitar. Fördela dem på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta dem krispiga och torra i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna.
- Kräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade stången tillsammans med grädde, mjölk, socker, salt och fint rivet skal från apelsin (undvik det vita). Låt koka upp och vispa i smöret tills det smälter. Ta bort kastrullen från värmen, låt smeten dra i ca 30minuter och sila den sedan.
- Pudding: Vispa eller mixa ägg och äggulor tillsammans med mjölkblandningen. Blanda äggsmeten med de rostade kanelbullarna och fördela blandningen i en smord form, ca 26 cm i diameter. Låt puddingen stå i kylskåp i 1 timme. Sätt ugnen på 140°.
- Strö råsocker och hackade mandlar över puddingen och grädda den mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills den är gyllene och krämen har satt sig. Låt den svalna innan servering och avnjut den ljummen eller kall.
Foto: Columbus Leth
