Jennie Walldén tävlar i koreanska succéprogrammet Culinary Class Wars
2013 vann Jennie Walldén Sveriges mästerkock och släppte då sin första kokbok. Sedan dess har det varit full fart framåt: hon har släppt fler kokböcker, lagar mat i tv, driver restaurangen Namu och cocktailbaren Gaji i Malmö, har släppt vin och sommarpratat i P1. Nu ska hon än en gång tävla i matlagning – men inte här i Sverige. Jennie tävlar som en av de vita skedarna i den andra säsongen av Netflix succéserie Culinary Class Wars.
I det koreanska tävlingsprogrammet möter tjugo erkända stjärnkockar – de vita skedarna – åttio relativt okända underdog-kockar – de svarta skedarna. I olika utmaningar testas kockarnas kunskaper inom matlagning, kreativitet och samarbetsförmåga. Programmet har beskrivits som att Squid Game möter Masterchef och har blivit en internationell tittarsuccé. En dag kom den något oväntade frågan till Jennie: "Vill du vara med i programmet?"
– Jag tycker det är ett fantastiskt program och jag kunde nästan inte tro att det var sant. Flera av kockarna som är där och tävlar har ju både en och två Michelin-stjärnor. Det finns många kockar runt om i världen som har anknytning till Korea så det är oerhört ärofyllt.
Allt är större i Korea: produktionen, deltagarna och portionerna. För ett svenskt öga ser det mycket ut med alla små fat och skålar, men i Korea är det tradition att servera många mindre sidorätter. Dessa sidorätter kallas för banchans.
– I Sverige är vi inte vana att äta många smårätter, vi har oftast en stor som vi äter av. I Korea äter man lite av allt och dessa banchans funkar som både smakförhöjare och palettrensare. Man tar kanske två munsbitar av varje.
Banchans kompletterar helt enkelt måltiden, ofta är det kimchi, marinerade eller picklade böngroddar, gurka och rättika och brukar vara en blandning av varmt och kallt och sött och salt.
– I Korea säger man lite på skoj att när du blir bjuden på middag hemma hos någon: desto fler banchans som serveras, desto mer välkommen är du.
Har du en favoriträtt som du kan rekommendera till någon som vill våga sig på det koreanska köket?
– Ja, det finns ju så många! Men en rätt som inte är så svår att laga som man kan börja med är bulgogi, en koreansk barbecue. Nötköttet marineras med soja, sesamolja, vitlök och rivet nashipäron. Ibland tar jag ett vanligt päron eller ett äpple, det beror på vad jag har. Traditionellt grillar man köttet på en bordsgrill men det går lika bra att tillaga det i stekpanna och ställa fram på bordet. Sen äter man det i salladsblad med ris, kimchi, marinerade och picklade grönsaker och andra banchans.
De tre första avsnitten av Culinary Class Wars säsong 2 finns på Netflix. Bland de vita skedarna finns Lee Jun, en pionjär inom koreansk fine dining och tvåstjärnig Michelin-kock, Son Jong-won, som innehar varsin Michelin-stjärna inom koreansk och västerländsk matlagning, samt Koreas första mästare inom tempelmat Seonjae Sunim. Det finns inte mycket Jennie kan avslöja om programmet men en sak lovar hon:
– Det är ett storslaget program och det är väldigt dramatiskt. Det kommer att bli rafflande!
Foto: TT, Netflix
