Gratinerad getost med karamelliserade valnötter och fikon
- AvNadia Mathiasen
- AvLouisa Lorang
Gratinera getost på surdegsbröd och toppa med karamelliserade valnötter och färska fikon. Mums till fördrinken!
Gratinerad getost med karamelliserade valnötter och fikon
Getost, valnötter och fikon i en ljuvlig trio.
4 portioner
Tid: 25 minuter
Du behöver:
75 g valnötter
2 dl kokhett vatten
1 dl strösocker
1 dl portvin
2 fikon
Gratinerad ost:
4 skivor surdegsbröd
1 msk olivolja
Salt
4 skivor färsk getost (ca 200 g)
Till servering:
4 kvistar färsk rosmarin
Gör så här:
- Häll det kokheta vattnet över valnötterna i en skål och låt stå i 5 minuter. Häll av vattnet. Koka upp socker och portvin i en kastrull tills sockret smält. Låt det sjuda i ca 6 minuter tills det reducerats något.
- Tillsätt valnötterna och låt koka i 4–5 minuter. Skär fikonen i kvartar och lägg dem i kastrullen under de sista 30 sekunderna. Ta av från värmen och låt svalna något. Gör den gratinerade osten under tiden.
- Gratinerad ost: Sätt ugnen på 230°, grill. Pensla brödskivorna med olja och grilla dem i en grillpanna. Salta. Lägg getosten på brödskivorna och lägg dem i en ugnsform. Gratinera i 4–6 minuter – håll noga koll så de inte bränns.
- Till servering: Toppa det varma brödet med de syltade valnötterna och fikonen. Garnera med färsk rosmarin och servera genast.
Foto: Columbus Leth

