Gratinerad getost med karamelliserade valnötter och fikon

Recept på gratinerad getost med karamelliserad valnötter och fikon
Gratinera getost på surdegsbröd och toppa med karamelliserade valnötter och färska fikon. Mums till fördrinken!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo

Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Gratinerad getost med karamelliserade valnötter och fikon

Getost, valnötter och fikon i en ljuvlig trio.

4 portioner

Tid: 25 minuter

Du behöver:

75 g valnötter
2 dl kokhett vatten
1 dl strösocker
1 dl portvin
2 fikon

Gratinerad ost:

4 skivor surdegsbröd
1 msk olivolja
Salt
4 skivor färsk getost (ca 200 g)

Till servering:

4 kvistar färsk rosmarin

Gör så här:

  1. Häll det kokheta vattnet över valnötterna i en skål och låt stå i 5 minuter. Häll av vattnet. Koka upp socker och portvin i en kastrull tills sockret smält. Låt det sjuda i ca 6 minuter tills det reducerats något.
  2. Tillsätt valnötterna och låt koka i 4–5 minuter. Skär fikonen i kvartar och lägg dem i kastrullen under de sista 30 sekunderna. Ta av från värmen och låt svalna något. Gör den gratinerade osten under tiden.
  3. Gratinerad ost: Sätt ugnen på 230°, grill. Pensla brödskivorna med olja och grilla dem i en grillpanna. Salta. Lägg getosten på brödskivorna och lägg dem i en ugnsform. Gratinera i 4–6 minuter – håll noga koll så de inte bränns.
  4. Till servering: Toppa det varma brödet med de syltade valnötterna och fikonen. Garnera med färsk rosmarin och servera genast.

Drinkar #6 - Negroni sbagliato toppad med apelsinzestBrand logo

Drinkar #6 - Negroni sbagliato toppad med apelsinzest

Foto: Columbus Leth