Godisfavoriten fyller 60 år – så bakar du Pollys läckra jubileumstårta
För många är Polly det självklara godisvalet och det har det varit i 60 år! För att fira jubilaren har Ronja Sjölander, vinnare av Hela Sverige bakar 2024, tagit fram en riktigt festlig tårta som passar såväl studentfesten, stora som små kalas och midsommar. Drömmen om att leva i bakningens underbara värld har funnits hos Ronja sedan tonåren och Polly har länge varit ett favoritgodis.
I ett välsmakande samarbete mellan mästarbagaren och Cloetta Sverige tagit fram en riktigt läcker jubileumstårta. Receptet är framtaget för att enkelt kunna bakas hemma. Det fina med Polly är att de går fint att smälta ner, frysa in för ett krispigt snack eller använda som topping på glass.
Polly jubileumstårta
Det goda Pollyfluffet i Ronjas recept funkar utmärkt som en dessert i sig, gärna serverat i ett tjusigt glas!
Tips! Frys in en påse med Polly en timme innan användning för att enklare dela/hacka godiset i mindre bitar.
Du behöver:
Chokladbotten:
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker (90g)
5 äggulor (ca 90g)
4 msk mjölk (ca 40g)
2 dl vetemjöl (120g)
2 tsk bakpulver (10g)
3 msk kakao (30g)
½ tsk salt
Marängtäcke:
5 äggvitor (ca 140g)
1,5 dl strösocker (135g)
100 g smält mörk choklad
0,5-1 dl flagad mandel
Polly-fluff:
200 g Polly Original
5 dl vispgrädde 40%
En nypa salt
1 gelatinblad
Dekoration:
200 g Polly Original
2 dl lättvispad grädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Polly-fluffet: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm grädde, Polly och en nypa salt på medelvärme i en kastrull. Grädden får inte koka, rör om emellanåt tills all Polly smält. Blanda därefter ner gelatinet och rör om. Häll upp fyllningen i en form och ställ kallt, låt fyllningen bli riktigt kall, gärna i kylskåpet över natten.
- Chokladbotten: Vispa rumsvarmt smör och socker krämigt i en bunke. Tillsätt därefter en äggula i taget under konstant vispning. Rör ner mjölken och blanda tills du har en slät smet. Blanda samman alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Klä en springform med bakplåtspapper och häll ner smeten i en springform, bre ut till ett jämnt lager.
- Marängtäcke: Smält chokladen och låt svalna till rumstemperatur. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt strösockret lite i taget, vispa sedan tills du har en blank och fin maräng. Häll ner chokladen och rör om ett par gånger så marängen blir marmorerad.
- Bre ut marängen ovanpå chokladsmeten, toppa med flagad mandel och grädda i ca 35-40 minuter tills marängen ser frasig och hård ut. Låt kakan svalna helt.
- Montering: Vispa upp Pollyfluffet och bre ut på den avsvalnade tårtan, bre ut ett lager med lättvispad grädde och strö sedan över hackad Polly. Sen är det klart för servering!
Foto: Angelica Söderberg