Glasspinnar med jordgubbar och kaksmul
Glasspinnar med jordgubbar och kaksmul
Ljuvligt goda och svalkande glasspinnar till sommarens varma dagar.
6 stycken
45 minuter + tid i ugn och frys
Du behöver:
30 g (0,3 dl) strösocker
60 g (1 dl) vetemjöl
15 g (¼ dl) ölandsvetemjöl
¼ tsk bakpulver
1 nypa salt
45 g kallt smör
½ ägg
Glass:
½ vaniljstång
40 g (ca ½ dl) strösocker
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 citron
Tillbehör:
200 g jordgubbar
Steg 1
Kakor: Sätt ugnen på 175°. Häll socker, de två mjölsorterna, bakpulver och salt i en matberedare. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Mixa till smulor. Lägg smulorna i en skål och blanda med det halva ägget tills degen går ihop. Tillsätt ev mer vetemjöl om degen är för kladdig.
Steg 2
Rulla degen till längder på en mjölad arbetsbänk och skär dem i 1 cm tjocka bitar. Forma varje bit till en liten boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till bollarna lite med ett finger. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna på plåten.
Steg 3
Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda fröna med lite socker. Vispa vaniljsockret, äggulor och resten av sockret fluffigt i en skål med elvisp. Vispa grädden luftig i en annan skål med elvisp. Häll i grädden och mjölken i äggvispet och vänd försiktigt ihop med en slickepott.
Steg 4
Skölj och riv citronen fint, pressa saften och riv skalet. Tillsätt det till smeten.
Steg 5
Krossa de svalnade kakorna grovt. Skölj och ta bort blasten på jordgubbarna. Mosa till en grov puré med en gaffel i en skål.
Steg 6
Lägg lite smulade kakor och jordgubbar i glassformar och fyll på med glassmeten. Lägg till lite mer jordgubbar, kaksmul och smet tills formarna är helt fyllda. Stick i glasspinnar och låt formarna ligga i frysen i minst 12 timmar.
Tips! Om du inte har glassformar kan du frysa glassen i en form. Rör om då och då för att undvika iskristaller.
Foto: Peter Kam