Dubai chocolate cheesecake

  • AvRedaktionen ELLE
Recept på Dubai chocolate cheesecake
Irina Meliukh
Ta hajpen med Dubai choklad till nya höjder i en helt fantastiskt cheesecake!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Drinkar #2 - Rökig old fashioned med chokladbittersBrand logo

Drinkar #2 - Rökig old fashioned med chokladbitters

Dubai chocolate cheesecake

Smak av Dubai choklad i en helt otrolig cheesecake.

Dubai chocolate cheesecake
Irina Meliukh

8–10 bitar

Tid: 1 timme + tid i ugn och kyl

Du behöver:

Botten:

200 g chokladkakor, köpta eller hembakade
60 g smör

Färskostfyllning:

500 g naturell färskost
1 ägg
100 g (drygt 1 dl) strösocker
20 g (2 ½ msk) Maizena majsstärkelse
80 g crème fraiche
100 g pistaschkräm

Pistaschfyllning:

60 g smör
150 g kadayifdeg (från t ex Sevan)
120 g pistaschkräm
En nypa salt

Chokladmousse:

7 g gelatinblad
100 g choklad, 50–60 %
200 g naturell färskost
50 g kondenserad mjölk
2 dl vispgrädde

Ganache:

100 g choklad, 50–60 %
70 g (0,7 dl) vispgrädde

Garnering:

Pistaschnötter

Gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 170°. Mixa kakorna till smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut blandningen i botten av en hög springform, 20 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och sänk temperaturen till 150°.
  2. Färskostfyllning: Vispa färskosten på låg hastighet tillsammans med ägget, socker, majsstärkelse, crème fraiche och pistaschkräm. Häll smeten över den förgräddade botten och grädda i ca 40 minuter. När cheesecaken är klar ska mitten fortfarande vara lite darrig när du skakar på formen, kanterna ska vara fasta. Låt svalna i avstängd ugn med öppen lucka. Låt stå i kylskåp över natten.
  3. Pistaschfyllning: Smält smöret i en stekpanna på medelvärme. Klipp eller skär kadayifdegen i små bitar och lägg ner i smöret. Stek under ständig omrörning tills gyllene. Ta av från värmen, lägg över i en skål och blanda ner pistaschkräm och salt.
  4. Montering: Ta ut cheesecaken ur kylen, ta bort kanten och diska den. Sätt tillbaka kanten med en remsa tårtplast innanför. Fördela pistaschfyllningen i formen och tryck försiktigt till. Ställ i kyl.
  5. Chokladmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka och smält chokladen över vattenbad. Vispa färskost och kondenserad mjölk krämigt. Tillsätt den smälta och avsvalnade chokladen och vispa. Smält gelatinet i en liten kastrull. Tillsätt 2 msk av chokladkrämen i gelatinet och rör om, blanda sedan ihop allt och vispa. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i chokladkrämen. Bred ut moussen över pistaschlagret och kyl i ett par timmar tills det har stelnat.
  6. Ganache: Finhacka choklad och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå några minuter och rör sedan till en jämn ganache. Häll den avsvalnade ganachen över chokladmoussen, dekorera med hackade pistasch­nötter. Låt stelna i kyl innan servering.

Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo

Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Foto: Irina Meliukh