Chokladkräm med sötsalta hasselnötter
- AvSandra Palmkvist
- AvGitte Heidi Rasmussen
Den här lena chokladkrämen toppas med sötsalta hasselnötter och ditt val av chokladpraliner. Ju mer desto bättre, säger vi!
Chokladkräm med sötsalta hasselnötter
Chokladkrämen kan förberedas i god tid och dekoreras med hasselnötter strax innan servering.
6 portioner
Tid: 20 minuter
Du behöver:
Chokladkräm:
375 g chokladkräm eller nutella, rumstempererad
4 ½ dl vispgrädde
Sötsalta hasselnötter:
150 g hasselnötter
1 ½ tsk smör
1 ½ tsk flingsalt
3 tsk strösocker
Topping:
3 småkakor eller 1 stor bit brownie
Dulce de leche
Chokladpraliner
Gör så här:
- Vispa grädden fluffig. Tillsätt chokladkräm/nutella lite i taget och fortsätt vispa på låg hastighet. Grädden ska bli fluffig och mjuk och blandas fint med chokladkrämen/nutellan, men inte så hård att det blir grynigt.
- Fördela chokladkrämen i sex glas och ställ i kyl till servering. Det ser kanske lite ut, men med toppingen blir det en mäktig dessert.
- Rosta hasselnötterna i en het och torr stekpanna tills skalet börjar spricka.
- Lägg de rostade nötterna i en ren kökshandduk och gnugga av skalet.
- Lägg tillbaka nötterna i stekpannan. Lägg i smör och skaka runt på medelvärme.
- Strö över salt och socker, rulla runt nötterna tills sockret smält och är gyllene. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka grovt.
- Ta ut chokladkrämen ur kylen 15 minuter före servering. Lägg på hasselnötter, lägg ner några chokladpraliner, små bitar av brownie eller småkakor och spritsa ut små toppar av dulce de leche.
Foto: Charlotte T Strömwall, Christina Uhlin, Lisa Björner
