Cheesecake med citron, kokos och fikon

  • AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på cheesecake med citron, kokos och fikon
columbus leth
En klassisk cheesecake som har allt man kan önska från en efterrätt – den blir söt, krämig och fräsch med citron och färska fikon.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

3 goda toppings till kladdkakaBrand logo

3 goda toppings till kladdkaka

Cheesecake med citron, kokos och fikon

Den här kakan är söt, krämig och fräsch på samma gång.

8 portioner

Tid: 45 minuter + tid i kylen

Du behöver:

250 g havrekex
2 msk kokosmjöl
1 nypa salt
120 g smör

Fyllning:

4 gelatinblad
1 vaniljstång
1 citron
1 ½ dl strösocker
400 g naturell färskost
5 dl vispgrädde

Till servering:

3 färska fikon
5 mini-kiwifrukter
2 msk kokosflakes
30 g osaltade pistagenötter, skalade

Gör så här:

  1. Krossa kexen till fina smulor i en matberedare. Blanda smulorna med kokosmjöl och salt. Smält smöret och rör ner det i smulblandningen. Lägg bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter och fäst en remsa tårtplast längs formens insida. Häll smulblandningen i formen och tryck ut den jämnt över botten. Ställ formen i kylen 1 timme.
  2. Fyllning: Lägg gelatinet i kallt vatten 10 minuter. Pressa ur saften från en citron. Värm citronsaften i en kastrull, tillsätt strösocker, urkramat gelatin och inkråmet från en snittad urskrapad vaniljstång. Tillsätt färskosten. Vispa grädden och vänd ner allt i grädden och rör om till en jämn smet.
  3. Häll blandningen i formen. Ställ kallt, gärna över natten, eller i frysen.
  4. Servering: Lägg upp cheesecaken på ett fat och dekorera med halverade fikon, kiwi, kokosflakes och grovhackade pistagenötter.

Foto: Columbus Leth