Äppelmuffins med limeglasyr
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Fruktiga äppelmuffins med limeglasyr är en perfekt balans mellan det söta och de syrliga. Toppa gärna med tunt skivat äpple.
Äppelmuffins med limeglasyr
Rivet äpple i smeten och en syrlig limeglasyr ger muffinsen en fräsch och fin smak.
12 stycken
Tid: 30 minuter + tid i ugn
Du behöver:
150 g smör, rumsvarmt
150 g (1 ¾ dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
¾ dl mjölk
75 g riven mandelmassa
225 g (3 ¾ dl) vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 rivet äpple
Limeglasyr:
150 g (2 ½ dl) florsocker
2 ½ msk färskpressad limesaft
Till servering:
1 äpple
Citronmeliss
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Vispa smör, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje.Häll i mjölken och rör om.
- Riv mandelmassan grovt och blanda ner den i smeten tillsammans med vetemjöl, bakpulver och salt. Riv äpplet och vänd ner i smeten.
- Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till ca ¾ med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills de är gyllene och genomgräddade. Låt svalna på galler.
- Rör ihop florsocker och limesaft till glasyren. Bred den över de avsvalnade muffinsen.
- Skär äpplet i tunna klyftor. Doppa dem gärna i en blandning av vatten och citronsaft för att undvika att de mörknar. Dekorera varje muffin med äppelklyftor och citronmeliss.
Foto: Columbus Leth

