Macarons med björnbärsganache – steg för steg-guide
Macarons med björnbärsganache
Fransk klassiker som du kan lyckas med om du följer dessa steg för steg.
15 stycken
Tid: 2 timmar
Du behöver:
Björnbärsganache:
200 g vit choklad
1 ½ dl vispgrädde
120 g björnbär, färska eller frysta
Macaronssmet:
55 g (1 dl) äggvita
125 g (1 ½ dl) strösocker
150 g (3 dl) mandelmjöl
Italiensk maräng:
35 g vatten
150 g (1¾ dl) strösocker
55 g (1 dl) äggvita
Garnering:
Blåbärspulver
Steg 1
Rör ihop äggvita, socker och mjöl till en fast, marsipanliknande massa, ställ åt sidan.
Steg 2
Värm vatten och socker i en kastrull tills det är 117–118° och sirapsliknande. Vispa äggvitan med elvisp tills den blir styv, med mjuka toppar. Häll den varma sockersirapen i äggvitorna i en tunn stråle. Vispa tills marängblandningen svalnat och är styv.
Steg 3
Vänd ner en stor sked italiensk maräng i macaronmassan och vänd sedan försiktigt ner resten av marängen så att du får en jämn massa. Rör inte för mycket, då blir blandningen för tunn.
Steg 4
Häll blandningen i en spritspåse och spritsa ut ca 30 runda kakor på en bakpappersklädd plåt. Tryck försiktigt ner eventuella toppar med ett blött finger. Låt marängerna vila i 30-40 minuter så att det bildas en tunn skorpa på ytan. Sätt ugnen på 160°. Grädda marängerna i ugnen i 10 minuter. Sänk temperaturen till 130° och grädda vidare i 4 minuter med ugnsluckan på glänt. Ta ut kakorna och låt dem svalna helt på plåten.
Steg 5
Björnbärsganache: Grovhacka chokladen och värm på låg värme i en kastrull tillsammans med grädden och björnbären. Rör försiktigt tills konsistensen är krämig och jämn. Sila bort bärfröna och häll ganachen i en spritspåse. Lägg den i kylen ett par timmar tills den stelnat.
Steg 6
Spritsa ganache på hälften av marängerna och lägg de resterande marängerna ovanpå. Strö bärpulver över macaronsen. Förvara dem i en lufttät burk i kylen. Låt dem bli rumstempererade innan servering.
Foto: Stine Christiansen