Annons
Annons

Suffragette <3


 

Jag var 12 när jag förstod att jag inte tyckte den aktuella samhällsordningen var speciellt fungerande. Jag blev således feminist utan att riktigt kunna sätta ordet på mina tankar och ideér. Jag var dessutom väldigt ensam i mina funderingar. När jag började högstadiet fick jag en underbar lärare som hette Maud, hon visade mig vägen. När det var dags att skriva min första stora uppsats i sjuan tipsade hon mig om Suffragetterna. Det öppnade en dörr som jag aldrig trodde fanns, känslorna jag fick var starka. Det fanns alltså kvinnor som slitit som djur för kvinnlig rösträtt, som skitit i vad männen tyckt och kämpat tillsammans för ändamålet. Suffragetternas ledare Emmeline Pankhurst blev min idol. Jag dyrkade henne.

Annons

Ed23-Pankhurst

Till saken hör att innan jag blivit intresserad av feminism, var klasskamp en viktig ingrediens i vår familj. Så att Emmeline Pankhurst och hennes döttrar kom från den brittiska överklassen störde mig lite. Men, jag var 13 och jag var världens mest ensamma feminist så det fick gå. Jag läste och skrev om kvinnornas kamp, bråk med polis och om deras framgång. Jag kunde inte sluta läsa och påverkas av det jag visste.

Här är liksom real foto från när Mrs Pankhurst blir bortförd av polis och några ”viktiga” män som motsatte sig kvinnlig rösträtt.

2716338_a_355489c Portrait-of-Emmeline-Pankhurst

Så när jag fick höra att Suffragetternas liv skulle bli film blev jag överlycklig. Men också cynisk såklart. Skulle vi få se en film om massa överklasskvinnor och deras verklighet, och glömma arbetarklasskvinnorna som vanligt?
Nej, inte denna gången. Filmen Suffragette är helt och hållet en film ur arbetarklasskvinnornas perspektiv. De vita kvinnorna. Filmen har fått kritik för att whitewasha historieskrivningen och jag håller med. Läs artikeln!

Men 10 sekunder in i filmen sitter jag och gråter och så fortsätter det filmen igenom. Denna kamp för kvinnors mänskliga rättigheter har inte direkt tagit slut. Och gällande kvinnlig rösträtt har inte ens alla kvinnor i världen den rätten idag. Jag blev peppad och stark, och ledsen och hoppfull. Jag är så glad för att jag blev feminist så tidigt och har min familj i den feministiska världen. Det är det bästa som hänt mig.

Gå och se den här ljuvliga filmen genast!

Kom ihåg, ingen är fri förrän alla är fria!

Ps. ”Deeds not words!”

 

unqt5qtippukvpdlvel4 MTMzODY1OTcwOTgzODAzMzU4

(0)
(0)
Kommentera | Translate
 

Annons
Annons


Laddar