Annons
Annons

Ska jag köra retinol?


 

Hej finaste Kakan!!!
Jag är 17 år gammal och har under nästan tio års tid tampats med min hy.
Det började med plitor och fet hy redan i årskurs 2/3 som sedan övergick till riktig acne på kinderna under högstadiet. Som tur är fick jag bukt med det mha p-piller, men det kostade mig 8 månader av att känna mig helt personlighets förändrad. Jag valde att sluta med p-pillerna och mår nu mycket bättre men har helt tappat det när det kommer till min hy. Den är inte helt galen som den en gång var, men finnar får jag, den är så fet och kliar ständigt, som att den lever och liksom kokar.

Annons

Mina veckor planerar jag efter min hy, exempelvis stannar jag gärna hemma på helgerna så jag slipper bära smink. Jag är rädd för att äta ”allt som är vitt” (du vet, socker, mjöl, mejeri), detta kombinerat med att jag haft problem med maten tidigare i tonåren gör det väldigt svårt för mig att jobba på en hälsosam relation till mat. Jag lägger så mycket pengar på hudvård, ansiktsbehandlingar ect. Samt en massor av energi.. Kan verkligen helt deppa ihop om ansiktet blommar upp och jag vill helst inte lämna hemmet på flera dagar.

Men! Jag har läst på om retinol/retin-a/tretinoin och blev så exalterad! Detta skulle kunna vara grejen för min (relativt okänsliga) hy! Också att syran jobbar på så många plan, till skillnad från acne krämer som bara får bukt med acnen samtidigt som de förstör hela texturen på hyn… Dock går det ju inte att hitta någonstans i Sverige !? Ska man beställa från typ ebay eller andra hemsidor? Vet inte hur bekväm jag är med att beställa läkemedel från hemsidor som också ger en två gratis Viagra tabletter vid köp över 30 dollar..
Vet du något sätt att få tag på detta? Såvitt jag fattar det är det inte olagligt med exempelvis retin-a i Sverige, utan bara att försäljningen gick piss på företaget inte ville fortsätta sälja i Sverige(?).. Den ända receptbelagda krämen är en som utöver sin 0.025% tretinoin också innehåller ett antibiotikum och då känns det helt plötsligt igen som en tung acne kräm..

Jag är så sjukt trött på mig hy och vet inte vad jag ska göra.

Älskar allt du gör, från blogg till pod!
Tusen kramar,
Kajsa

Älskade Kajsa.

Gå till en hudläkare omedelbums! Du kanske redan varit där, men har du testat Roaccutan? Jag skulle inte rekommendera dig att gå på en 1% retinolkräm, det vore inte fair. Om din hy är problematisk kan det bli värre om du blaffar på med retinol. Däremot kanske läkaren tycker det är en bra ide, och då kan hen skriva ut receptbelagd retinol till dig.

Skärmavbild 2016-09-13 kl. 18.23.23

Jag kör en retinolkur nu, med ett serum från Akademikliniken (pris en miljard, nä men 995 kr ca), började med varannan kväll men ökade ganska snabbt upp till varje kväll pga världen minst känsliga hy. Den innehåller 0.55% inkapslat retinol. Det känns bra och har inte gett mig nån rodnad direkt, och jag peelar ändå på med annat då och då. Försiktigt, jag lovar. Jag tycker att min hud blivit mer jämn, min mörkare solfläck i pannan blivit mindre och jag ser allmänt lite finare ut. Älskar det där serumet.

Eftersom jag reser mycket har jag även en annan liten retinol, denna varianten olja med mig och varierar. Ska en göra så? Ingen aning, men jag bara kör. Från Medik8 (som gör den bästa ansiktsoljan glowoil)  ör jag då och då med Retinol 6 TR serum, en olja. Den ska ha nåt hightech tidsutläsning som successivt lössläpper a-vitaminet under natten. Ska göra vad all annan retinol gör, minska linjer och ålderstecken, jämna till huden, minska pigmentsförändringar, höja kollagenproduktionen mm. Serumet är drygt, som en olja oftast är. 0,6% vitamin A ska nog göra sitt, använd successivt som med all retinol. Pris 589 kr ca.

medik8

När den där lilla rackaren är slut kommer jag hoppa på en annan retinolhäst, nämligen den från Transderma. har SÅ höga förväntningar efter vad jag själv upplevt med ett av deras andra serum och vad folk lovprisar! Återkommer om detta! Glöm inte hög sps varje dag om ni kör retinol, då detta exfolierar huden nåt såpass!

Puss och kram

 

(0)
(0)
Kommentera | Translate
 

Annons
Annons


Laddar