ELLE Decoration besöker Daniel Berlin och vackra Vyn på Österlen

25 jul, 2025
AvCecilia von Mentzer
ELLE Decoration besöker Daniel Berlin och vackra Vyn på Österlen
Där hav möter land på bördiga Österlen ligger Vyn, restaurang och hotell. Här lagar kocken Daniel Berlin magisk mat på lokala råvaror. Och välkomnandet är i världsklass.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Elsa Billgrens Gotlands-tipsBrand logo
Elsa Billgrens Gotlands-tips

Österlen, bara ordet är ett starkt varumärke i sig, och det sydliga landskapet en bördig dröm med vidsträckta åkrar, gårdar och med havet runt hörnet.

– Här är det fint året om och matmässigt finns det mesta, säger Daniel Berlin, Skånepåg med rötterna i Landskrona, som driver prisbelönta, tvåstjärniga restaurang och hotell Vyn sedan hösten 2023. Vyn ligger på en kulle med utsikt över havet mellan Skillinge och Brantevik.

Matsalen rymmer 30 gäster. Inredningen består av vackra, robusta naturmaterial som ek, kalksten, läder, linne och ull. Stolen Vyn av Anton Björsing fick nyligen Sveriges arkitekters pris Guldstolen. Producent är Gärsnäs.
Matsalen rymmer 30 gäster. Inredningen består av vackra, robusta naturmaterial som ek, kalksten, läder, linne och ull. Stolen Vyn av Anton Björsing fick nyligen Sveriges arkitekters pris Guldstolen. Producent är Gärsnäs.VYN: Jimmy Linus

Daniel är kock med många års erfarenhet från kända restauranger som bland annat Petri Pumpa och Twisted Torso i Malmö och Leijontornet och Mårten Trotzig i Stockholm. Vid 27 års ålder öppnade han restaurang i Skåne Tranås, med stor hjälp av sina föräldrar. Daniel Berlin krog fick på kort tid inte bara en utan två Michelinstjärnor och gastronomintresserade vallfärdade till den lilla byn på Österlen.

Annons

Men när Daniels fru Anna insjuknade i cancer, och pandemin kom och slog omkull mycket, stängdes krogen 2020. Det var tuffa år. Anna dog 2021 och lämnade efter sig Daniel och deras tvillingpojkar.

– Jag tryckte på paus i några år, men var alltid öppen med vad som hänt. Det var många som hörde av sig och tackade för att jag berättade.

– Efter något år kände jag att jag saknade att träffa människor, jag saknade mitt yrke och att driva restaurang.

Daniel Berlin är kock och mannen bakom magiska Vyn på Österlen, prisbelönt restaurang och hotell som erbjuder en totalupplevelse.
Daniel Berlin är kock och mannen bakom magiska Vyn på Österlen, prisbelönt restaurang och hotell som erbjuder en totalupplevelse.VYN restaurang

Daniel Berlin

Ålder: 42 år
Gör: Driver som kökschef prisbelönta restaurangen och hotellet Vyn på Österlen.
Bor: Nybrostrand.
Familj: Tvillingpojkarna Hugo och Otto, snart 7 år.

Joel Eklund, som ätit många gånger på Daniel Berlin krog, hörde av sig. Han är en känd privat investerare tillika styrelseordförande i Tepe.

– Utan medfinansiärer hade vi stått oss slätt. Får man en sådan här möjlighet är det bara att köra.

Annons

Gården med det fantastiska läget köptes med tillhörande marker. Till historien hör att den ägdes av den tandläkare i Brantevik som lyckades bota Daniels långvariga tandläkarskräck!

Bondgården byggdes om till hotell med 15 rum, boningshuset rymmer numera mat- och vinbaren. Och ladan tjänstgör som matsal för 30 gäster, med magisk utsikt mot havet.

– När vi kom hit sa vi alltid ”kolla vyn, vilken vy”, så namnet Vyn blev snabbt självklart.

Daniel Berlin har alltid haft helhetsupplevelsen med sig när han arbetat fram sina krogkoncept. Vad är ett välkomnande? Hur lockar man gäster? Och den bästa personalen? Platsen här i södra Skåne är inte en metropol.

Vyn gör verkligen skäl för sitt namn med sitt läge som blickar över havet.
Vyn gör verkligen skäl för sitt namn med sitt läge som blickar över havet.VYN restaurang
Den ultimata guiden till HelsingforsBrand logo
Den ultimata guiden till Helsingfors

– För att skapa ett unikt välkomnande handlar det om att vara genuin, att bry sig om gästen. Det är många som lagar god mat, men unika, sociala kvaliteter är faktiskt precis lika viktigt. Mjuka värden och en personlig känsla är avgörande, säger Daniel.

Annons

Att hitta rätt personal är en del av att skapa det Daniel eftersträvar. Och det har inte varit svårt att locka de bästa till Vyn. Runt 35 heltidsanställda arbetar här, de kommer från Ungern, Polen, Danmark, Sverige och Spanien.

– Jag känner mig mycket ödmjuk inför det vi har skapat. Det är naturligtvis en hög press att leverera på den här nivån. Det vi erbjuder är en high end-upplevelse. Jag har pyntat in mycket av mig själv i detta.

Vyn stod färdig 2023, ansvarig arkitektfirma, Fojab, inredningsarkitekt Lisa Mannheimer.
Vyn stod färdig 2023, ansvarig arkitektfirma, Fojab, inredningsarkitekt Lisa Mannheimer.VYN: Jimmy Linus

Inredningen är nynordisk med värme. En mjuk, jordnära färgskala, möbler i naturmaterial tillsammans med keramikskulpturer av konstnären Ellen Ehk Åkesson. Det råder en stillhet, en närmast sakral känsla. Det är högtidligt, vackert men inte det minsta stelt eller avskalat.

Annons

Det snidade handtaget på dörren som leder in till det heligaste, köket och matsalen i den före detta ladan, pryds av en purjolök. Och runt handtaget syns säsongernas svampar och rotsaker et cetera läckert utsirade. Bakom verket ligger Carsten Nilsson.

Stolarna av Anton Björsing görs i samarbete med möbelföretaget Gärsnäs som ligger i närheten, och heter också de Vyn. Lisa Mannheimer är inredningsarkitekten som skapat denna oas, där ljud och ljus är minst lika viktiga ben. Liksom de skräddarsydda kostymerna som de anställda bär.

Daniels matlagning är ren och avskalad med fokus på råvaran. Han vill alltid blicka framåt, men ha rötterna i historien.

– Varje tugga ska vara intressant. Vi jobbar mycket med lokala råvaror och med säsong. Det mesta finns i närområdet.

Det finns många planer framåt, bland annat ännu mer odling på marken runt om. En bastu och en brygga nere vid havet står också på önskelistan.
Det finns många planer framåt, bland annat ännu mer odling på marken runt om. En bastu och en brygga nere vid havet står också på önskelistan.VYN: Jimmy Linus

En middag på Vyn är en upplevelse som stannar kvar. 17 serveringar och utvalda drycker bärs fram till gästerna. Den vackra keramiken har tagits fram tillsammans med den lokala keramikern Monica Persdotter som håller till i Rörum.

Annons

Planerna för Vyn är många. Markerna sträcker sig ända ner till havet. Nere vid vattenbrynet finns planer på en bastu. Och växthuset ska bli en cocktailbar.

– Möjligheterna är många. Det är ju ett av våra mål, att njuta av en totalupplevelse. Från välkomnandet till maten, drycken, hotellrummet och platsen, säger Daniel Berlin.

Annons