ELLE möter Imenella: "Girl power har blivit synonymt med mitt namn"
Utanför fönstret sker sommaren. De knoppar som brast för några veckor sedan spritter nu av klorofyll, högt uppe bland trädtopparna. Vid någon holme i närheten sitter säkert människor och solar sig, tar ett dopp, kanske lyssnar på musik. Men innanför just de här väggarna är stämningen en helt annan. Stundvis så fylld av svärta att den nästan rasar genom golvet. Det är sommaren 2024, och nästa år ska berättelsen om Imenella Mohameds liv tryckas till tusentals fysiska exemplar.
För att få ut alla minnen ur kroppen och få ner alla anekdoter på pränt har Imenella författaren Nina Wähä till hjälp. Imenella berättar medan Nina ställer de extra jobbiga frågorna, antecknar, och hjälper till att torka tårar. Och precis så pågår duons arbete i dagar, veckor och månader, för att slutligen landa i självbiografin över artisten, dansaren och koreografen Imenellas liv.
– Det var … en jävligt jobbig sommar.
Aktuell med boken Jag ska vara drottning här
Imenella skrattar när hon säger det, en vårvinterdag 2025, i full kontrast till bilden från året dessförinnan. Att på ett hälsosamt sätt reglera distansen till sina minnen och tankar, vare sig det rör barndomen eller keffa idéer om sitt nutida jag, är en relativt ny lärdom. För bristen på just det var en av katalysatorerna bakom boken Jag ska vara drottning här.
– När jag insåg att mitt trauma hade inflytande på mina vuxna relationer, och graden av hur det påverkat mig, förstod jag att jag behövde agera snabbt. Jag började gå i terapi, vilket ledde till mitt skrivande av boken – vilket ju blev dubbel terapi.
Fakta
Namn: Imenella.
Ålder: 36 år.
Yrke: Artist, dansare, koreograf.
Bor: I Solna.
Familj: Tre systrar, en bror.
Aktuell: Med självbiografin Jag ska vara drottning här.
Följ: @imenella._
Vad säger titeln dig?
– För mig handlar det om att bli drottning här, säger Imenella och lägger handen på hjärtat. Drottning i mig själv, drottning över min kraft.
Den prisbelönade artisten tar en kort paus, andas djupt.
– Läker gör man kanske aldrig, men under skrivandet har jag fått bearbeta livet på detaljnivå. Det hade inte funnits någon anledning att skapa den här boken om jag inte valt att vara brutalt ärlig i det jag känner, tänker, gått igenom … Och tagit mig förbi.
Girl power har blivit synonymt med mitt namn
ImenellaImenella möter offentligheten som artist 2017 när hon uppträder på Grammisgalan tillsammans med rapparen Stor. Två år därpå kammar hon hem en grammisstatyett som Årets nykomling, bland annat tack vare hitlåten Chagga. Sedan länge har Imenella varit ett hajpat namn inom dancehall, både som dansare och som koreograf, bland annat genom danskollektivet Unruly Gang. Det är i Tensta som tonåriga Imenella först möter sina blivande förlösande kreativa uttryck, men med en minst sagt blytung emotionell ryggsäck.
– Jag vet att när många tänker ”Imenella” tänker de pondus och styrka. Girl power har blivit synonymt med mitt namn. På så sätt känns det läskigt att visa sig sårbar, trots att det är precis det jag behöver.
Från Somalia till Nairobi och Tensta
Boken tar sin början i Imenellas första minnen. Som femåring tvingas Imen och hennes mamma fly inbördeskriget i sitt hemland Somalia. De tar sig till Nairobi för att skapa sig ett nytt liv. Men efter bara några år flyttar Imens mamma till Sverige, och Imen blir ensam kvar bland vuxna som behandlar henne illa både fysiskt och psykiskt. Det är nattsvarta anekdoter som breder ut sig över boksidorna genom en barndom som kantas av trakasserier, våld och övergrepp. När Imen fyllt åtta återförenas hon med sin mamma i Sverige. Snart hamnar de i Stockholmsförorten Tensta. På många sätt ett nytt kapitel och ett nytt liv, men inte särskilt mycket enklare ändå.
Jag lärde mig tidigt att jag bara hade mig själv att räkna med
ImenellaTrauma efter trauma läggs långsamt på hög, och formar Imenella i hur hon är i relation till sin familj, till vänner, till kärlekar, till sig själv. Känslor med hög igenkänningsfaktor, menar hon.
– Vanligtvis är jag en person som, på gott och ont, läker i ensamhet. Jag lärde mig tidigt att jag bara hade mig själv att räkna med. Men genom boken vill jag visa att man kan hitta styrka i varandra. Man måste inte ha gått igenom det jag gått igenom för att förstå känslan av att vara otillräcklig eller svår att älska, eller att kämpa med att bry sig om andra. Samtidigt vet jag att många också delar mina livserfarenheter. Min förhoppning är att läsaren på något sätt ska känna sig förstådd, att den inte är ensam. Trots allt det mörker man kan bära på.
I en träningshall i Tensta hittar Imenella dansen – och ett uns av kärlek gentemot sig själv.
– I dansen fick, och får, jag vara i nuet. I mitt starkaste jag.
I över 20 år har hon dansat och koreograferat, allra helst dancehall. Gemenskapen inom dansens värld stärker henne utifrån och in, lika mycket nu som då. Sedan en tid tillbaka håller Imenella i gratis dansklasser för unga tjejer och icke-binära i Husby.
– På klasserna i Husby är jag allt – jag är psykolog, storasyster, danslärare, mentor … Och det är så värdefullt för mig.
Värdefullt, på vilket sätt?
– I resan med boken har jag förstått att mitt kall i livet är att jobba med människor. Med unga. Exakt vilket sätt det sker på kan variera. Men jag tänker alltid fortsätta att, för andra, vara den vuxna jag själv saknade som liten.
Vad vill du ge vidare?
– En drottnings mindset.