Ugnsbakad hummer med gräddsås
- AvRedaktionen
Här snackar vi riktig skaldjurslyx! Bjud på ugnsbakad hummer med en krämig gräddsås som lyfter hela rätten. Servera gärna med en grönsallad.
4 portioner
Ugnsbakad hummer:
2 humrar (ca 750 g)
120 g parmesan
Gräddsås:
1 liten schalottenlök
3 msk smör till stekning
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk vitt vin
1 tsk dijonsenap
Salt och vitpeppar
1 handfull persilja
Gör gräddsåsen så här:
- Skala och hacka löken fint.
- Svetta den gyllene i smör i en stekpanna.
- Tillsätt mjöl och fräs ihop i en minut.
- Tillsätt mjölk och grädde, litet i taget och under omrörning.
- Rör tills såsen tjocknar.
- Tillsätt vitt vin och senap.
- Krydda med salt och peppar.
- Skölj och hacka persiljan och tillsätt den sist. Ställ åt sidan.
Gör ugnsbakade hummern så här:
- Värm ugnen till 250°.
- Snitta upp humrarna på längden.
- Pilla ut tarmarna och släng.
- Plocka ut köttet från stjärten och skär i mindre bitar.
- Lägg tillbaka ner i skalet och häll över lite gräddsås.
- Strö parmesan över och gratinera i ugnen i ca 5 minuter.
- Servera med gräddsåsen och gärna med en grönsallad till.
Av: Sanna Kekäläinen, Raisa Laine, Sari Sirén
Foto: Kirsi-Marja Savola
LÄS MER: