Trifle med rabarber och limoncellokräm
- AvRedaktionen
 
Sommarens godaste efterrätt! Bjud på lyxig trifle med rabarber och limoncellokräm. Garnera med myntablad vid servering.
4 portioner
PS! Byt ut limoncellon mot outspädd citronsaft för en barnvänlig variant.
Rabarbertrifle:
400 g rabarber
1 vaniljstång
3/4 dl (75 g) rörsocker
ev ½ ekologisk citron
Limoncellokräm:
½ vaniljstång
2 äggulor
½ dl (40 g) rörsocker
2 cl limoncello
1 dl vispgrädde
Till servering:
Småkakor
Myntablad
Gör så här:
- Skär bort blad och rotdel från rabarbern.
 - Skölj stjälkarna i kallt vatten och skär i grova bitar.
 - Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
 - Lägg rabarberbitarna i en stor kastrull, fyll på med vatten så de knappt täcks.
 - Koka upp och koka rabarbern med vaniljstång och -frön samt rörsocker på svag värme i 5–7 minuter. Rabarbern ska bli mjuk men behålla formen.
 - Ta från värmen och låt kompotten svalna i en skål i kylskåpet.
 - Riv skalet från en halv citron och pressa ut saften.
 - Smaka av den avsvalnade kompotten med lite citronskal och -saft före servering.
 - Snitta upp den halva vaniljstången till limoncellokrämen och skrapa ur fröna.
 - Vispa upp äggulor med vaniljfrön och rörsocker till en tjock äggsmet.
 - Smaka av med limoncello.
 - Vispa grädden till mjukt skum i en annan skål och vänd ner den i äggsmeten.
 - Blanda till en väl sammanhållen kräm.
 - Fördela kompott och kräm i små skålar.
 - Bryt kakorna i mindre bitar och stick ner i krämen.
 - Garnera med myntablad och servera.
 
Av: Mikkel Karstad
Foto: Aller media DK
LÄS MER:
Sötsyrlig trifle med rabarber och crunch