Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Påskmat Vintips till middagen

Tataki på oxfilé med salladslök och örter

21 apr, 2025
AvKlara Ingemyr
Recept på tataki på oxfilé med salladslök och örter
Såsen och de färska, aromatiska örterna gör denna oxfilé tataki väldigt smakrik och blir som en smakexplosion i munnen. Den är så enkel att laga och såsen blir verkligen en favorit.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #5 - Rostad spetskål med brynt smörsåsBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #5 - Rostad spetskål med brynt smörsås

Tataki på oxfilé med salladslök och örter

Tataki är kött som steks snabbt på båda sidor och som serveras rare eller medium. Du steker ditt kött som du vill, men låt det få bada i dressingen efteråt. Beroendeframkallande! Receptet passar bra till två personer som del av en middag.

Tataki på oxfilé med salladslök och örter

Du behöver:

Rapsolja
200 g oxfilé
3 krm salt
2 krm svartpeppar
3 salladslökar
1 grön chili
1 knippe färsk mynta
1 knippe färsk thaibasilika

Annons

Till dressing:

1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
1 tsk sesamolja
2 msk japansk soja
2 msk ostronsås
1 msk risvinäger
Saft från ½ lime
1 tsk socker
1 tsk sriracha

Gör så här:

  1. Börja med dressingen: Riv vitlök och ingefära och lägg i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör ihop ordentligt.
  2. Hetta upp en stekpanna med en klick rapsolja. Salta och peppra köttet. Stek köttet på hög värme i cirka 2 minuter på varje sida. Låt köttet vila några minuter innan du skivar det tunt.
  3. Dela salladslöken i 3 centimeter tjocka bitar. Stek den hastigt på alla sidor tills den börjar mjukna och får yta. Salta lite.
  4. Skeda upp dressingen på en tallrik. Lägg på köttet. Lägg på den stekta salladslöken och toppa med skivad chili och örter.

Foto: Alice Johansson
Recept ur 100 små rätter i säsong (Mondial)

Annons