Tarte tatin med rabarber
- AvGitte Heidi Rasmussen
Rabarberpaj hör sommaren till, testa att göra den som en tarte tatin nästa gång! Läckert!
Tarte tatin med rabarber
En upp-och-nervänd paj med sötsyrlig rabarberfyllning. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
6 portioner
Tid: 35 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
Deg:
175 g (3 dl) vetemjöl
2 msk florsocker
1 krm salt
125 g kallt smör
1 msk iskallt vatten
Topping:
400 g rabarber
1 vaniljstång
200 g (2 ¼ dl) strösocker
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
25 g smör
2 tsk majsstärkelse
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, florsocker och salt i en bunke. Nyp ihop med smör. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Slå in degen i plastfolie och förvara i kyl tills den ska användas.
- Ansa och skär rabarbern i långa bitar så att de kan täcka bottnen på en ugnsfast stekpanna, ca 22 cm i diameter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfrön, socker och fläderblomssaft i en kastrull och låt koka upp. Låt blandningen puttra tills den får en sirapsliknande konsistens. Tillsätt smöret och låt bubbla upp.
- Häll blandningen i stekpannan, lägg på rabarbern och sikta över majsstärkelsen. Kavla ut degen och skär den i en cirkel som passar pannan. Lägg degen över fyllningen och tryck försiktigt ner den längs kanterna.
- Grädda tarten mitt i ugnen i 20–25 minuter, eller tills degen är spröd och gyllene. Låt tarten vila i 10 minuter innan du vänder den upp och ner på ett fat. Servera tarten ljummen med vaniljglass.
Foto: Stine Christiansen

