Stekt lax och potatissallad med sesamfrön
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Stekt lax med potatissallad är lättlagad vardagsmat när den är som bäst!
Stekt lax och potatissallad med sesamfrön
Fräsch och krispig rätt med lax och potatissallad.
4 portioner
Du behöver:
4 färska laxfiléer
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja till stekning
Potatissallad:
1 kg potatis
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
200 g gröna bönor, t ex haricots verts
1 knippe salladslök
1 näve bladpersilja
3 msk sesamfrön
Citrondressing:
½ citron
3 msk olivolja
1 tsk grov senap
1 tsk flytande honung
Salt och svartpeppar
Till servering:
Ev bröd
Potatissallad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisarna noga och skär dem i halvor eller kvartar beroende på storlek. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja och krydda med salt och peppar. Tillaga potatisarna mitt i ugnen i ca 35 minuter, tills de är gyllene och genombakade. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna.
- Skölj bönorna, skär av ändarna och dela dem på mitten. Koka upp vatten i en kastrull och ge bönorna ett snabbt uppkok i ca 2–3 minuter, tills de är något mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Låt dem rinna av.
- Rensa salladslöken och skär i tunna skivor på snedden. Skölj och hacka persiljan fint.
- Citrondressing: Riv skalet från citronen fint och pressa ur saften. Blanda olja, 2 msk citronsaft, citronskal, senap och honung i en skål och krydda med salt och peppar. Blanda potatis, bönor, salladslök, persilja och sesamfrön i en skål och blanda i citrondressingen.
- Strö ev över lite extra sesamfrön. Krydda laxfiléerna med salt och peppar. Stek filéerna i olja i en stekpanna i ca 5 minuter på vardera sida.
- Till servering: Servera laxfiléerna med potatissallad och ev bröd.
Foto: Columbus Leth
