Sparrispaj med skinka och tomatsallad
22 apr, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Med färdig pajdeg har du den här sparrispajen med skinka klar på ett nafs. I gott sällskap med en fräsch tomatsallad.
Annons
Sparrispaj med skinka och tomatsallad
Med färdigköpt pajdeg trollar du snabbt fram en spröd och frasig middagspaj.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 pkt färdig pajdeg
300 g grön sparris
100 g parmaskinka
5 salladslökar
1 msk olivolja till stekning
4 kvistar färsk timjan, finhackad
Salt och svartpeppar
4 ägg
2 dl vispgrädde
100 g riven mozzarella
Tomatsallad:
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk grov senap
1 tsk flytande honung
Salt och svartpeppar
75 g blandade salladsblad
250 g plommontomater
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen i en smord pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ i kylen.
- Skölj sparrisarna, släng den nedersta, träiga delen och skär resten i mindre bitar. Strimla parmaskinkan och skiva salladslöken tunt. Stek sparris, skinka och salladslök i olja i 3–4 minuter på medelvärme. Krydda med timjan, salt och peppar. Ta bort pannan från värmen.
- Vispa ihop ägg, grädde och riven ost. Salta och peppra.
- Fördela sparris- och skinkfyllningen på den kalla pajbottnen. Häll äggblandningen över. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter tills den fått fin färg och äggstanningen har stannat av.
- Vispa ihop olja, vinäger, senap och honung. Salta och peppra. Blanda ihop sallad, delade tomater och dressing. Servera tomatsalladen till pajen.
Foto: Columbus Leth
Annons