Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Påskmat Vintips till middagen

Sparrispaj med skinka och ­tomatsallad

22 apr, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på sparrispaj med skinka och tomatsallad
Columbus Leth
Med färdig pajdeg har du den här sparrispajen med skinka klar på ett nafs. I gott sällskap med en fräsch tomatsallad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #4 - Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötterBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #4 - Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötter

Sparrispaj med skinka och ­tomatsallad

Med färdigköpt pajdeg trollar du snabbt fram en spröd och frasig middagspaj.

Annons

4 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

1 pkt färdig pajdeg
300 g grön sparris
100 g parmaskinka
5 salladslökar
1 msk olivolja till stekning
4 kvistar färsk timjan, finhackad
Salt och svartpeppar
4 ägg
2 dl vispgrädde
100 g riven mozzarella

Tomatsallad:

3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk grov senap
1 tsk flytande honung
Salt och svartpeppar
75 g blandade salladsblad
250 g plommontomater

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen i en smord pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ i kylen.
  2. Skölj sparrisarna, släng den nedersta, träiga delen och skär resten i mindre bitar. Strimla parmaskinkan och skiva salladslöken tunt. Stek sparris, skinka och salladslök i olja i 3–4 minuter på medelvärme. Krydda med timjan, salt och peppar. Ta bort pannan från värmen.
  3. Vispa ihop ägg, grädde och riven ost. Salta och peppra.
  4. Fördela sparris- och skinkfyllningen på den kalla pajbottnen. Häll äggblandningen över. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter tills den fått fin färg och äggstanningen har stannat av.
  5. Vispa ihop olja, vinäger, senap och honung. Salta och peppra. Blanda ihop sallad, delade tomater och dressing. Servera tomatsalladen till pajen.

Foto: Columbus Leth

Annons