Spagetti med sparrispesto och serranoskinka
- AvSilvia Palma
Med årets första sparris är det den här spagettin med sparrispesto och serranoskinka du ska laga!
Spagetti med sparrispesto
Krämig och grön med en härligt vårig sparrissmak.
4 portioner
Du behöver:
8 ¼ dl (500 g) vetemjöl, gärna tipo 00
5 ägg
1 msk extra virgin olivolja
Sparrispesto:
50 g sparris
20 g basilikablad
1 ¼ dl olivolja
2 msk pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
60 g riven parmesanost
30 g riven pecorinoost
Till servering:
2 sparrisar, tunt skivade
50 g smör
8 skivor serranoskinka
Gör så här:
- Häll upp mjölet i en stor vid skål och gör en grop i mitten, tillsätt äggen och olivoljan däri. Vispa ihop ägg och olivolja med hjälp av en gaffel. Tillsätt mjölet från kanterna, lite i taget, och rör om tills det är väl blandat. Knåda sedan med händerna (eller med en matberedare) tills du får en smidig och elastisk deg.
- Forma degen till en boll. Pudra lite mjöl på degen och slå in i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla ut degen med hjälp av en kavel (eller med pastamaskin) tills den blir 2 – 3 mm tjock. Valsa ut spagetti med hjälp av munstycket på matberedaren, eller skär för hand så tunt du bara kan. Låt dem vila på en mjölad bricka medan du gör såsen.
- Sparrispeston: Bryt av den nedre, träiga delen av sparrisen. Blanchera sparrisen i kokande vatten i några minuter tills den är mjuk. Mixa sparris, basilikablad, olivolja, pinjenötter, vitlöksklyftor och salt till en jämn smet. Rör sedan ner de två rivna ostarna.
- Koka spagettin i saltat vatten tills den är al dente. Spara kokvattnet.
- Hyvla de två sparrisarna i tunna strimlor. Smält smöret i en stekpanna och stek sparrisen. Tillsätt sparrispesto i stekpannan och blanda om. Tillsätt ca 2 msk av pastavattnet tills du får önskad konsistens på såsen. Blanda ner den kokta spaghettin i pestoblandningen så att all pasta täcks med sås.
- Lägg upp spagettin på tallrikar och toppa med skivor av serranoskinka. Servera genast.
Foto: Silvia Palma
