Sötsyrlig citronpaj med vispad grädde

  • AvRedaktionen
Sötsyrlig citronpaj med vispad grädde.
Den här sötsyrliga pajen med citron för tankarna till ett soligt torg i någon liten bergsby på Rivieran. Servera med vispad grädde.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

6–8 personer

Tid: 45 minuter + tid i kyl

Pajdeg:

150 g rumsvarmt smör

2 äggulor

3 dl mjöl

5 msk strösocker

1 nypa salt

Fyllning:

3 1/2 dl strösocker

3 msk maizena

3 msk vetemjöl

1 nypa salt

3 1/2 dl hett vatten

3 äggulor (lätt vispade)

2 msk smör

1 tsk (knappt) rivet citronskal

3/4 dl färskpressad citronsaft

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop smör och äggulor till pajdegen. Blanda sedan i mjöl, socker och salt. Tumma ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel och grädda i ugnen i cirka 25–30 minuter eller tills den fått färg. Gör under tiden fyllningen.

Blanda socker, maizena, mjöl och salt i en mellanstor gryta. Tillsätt hett vatten gradvis. Sätt grytan på medelstark värme och koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda under omrörning i cirka 8 minuter. Blanda 1 dl av den heta blandningen med de lätt vispade äggulorna och häll tillbaka ner i grytan. Koka upp igen under fortsatt omrörning och låt koka ca 4 minuter.

Tillsätt smör och citronskal och tillsätt sakta citronsaften under omrörning. Häll sedan citronkrämen i det avsvalnade pajskalet och låt stelna i kyl. Servera med vispad grädde.

Sötsyrlig citronpaj med vispad grädde.
Sötsyrlig citronpaj med vispad grädde.

Av: Anna Wendt

Foto: Lisa Björner

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!