Sötpotatisgratäng med getost och timjan
- AvGitte Heidi Rasmussen
Den här sötpotatisgratängen med getost får ett fint krisp på ytan av både parmesan och panko.
Sötpotatisgratäng med getost och timjan
Krämig gratäng som bakas i portionsformar eller en stor form.
4 portioner
Du behöver:
1 kg sötpotatis
1 msk olivolja
4 kvistar färsk timjan
Salt och svartpeppar
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 1⁄2 dl grönsaksbuljong
2 dl standardmjölk, 3 %
4 ägg
200 g getost
1⁄2 dl panko
1 dl parmesan
Till servering:
Bröd
Blandad grönsallad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Skala och tärna sötpotatisen. Fördela tärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja, salta och peppra. Baka tärningarna nästan mjuka mitt i ugnen, i ca 20 minuter.
- Smält smöret i en gryta, vispa ner mjölet. Tillsätt buljong och mjölk, lite i taget. Låt det koka upp och koka under fortsatt vispning i ett par minuter.
- Dela äggen i gulor och vitor. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och vänd ner det försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner sötpotatistärningarna och fördela blandningen i små, smorda ugnsformar.
- Skär getosten i skivor och fördela på gratängerna. Strö över lite extra timjan, panko och nyriven parmesan.
- Gratinera i 20–30 minuter tills gratängerna fått fin färg och är genomlagade.
- Servera genast med bröd och sallad.
Foto: Betina Hastoft
