Somrig rosensaft
07 jul, 2023
AvRedaktionen ELLE
Gör som My Feldt och ta tillvara på det som finns i trädgården – låt rosorna bli en somrigt god rosensaft.
Annons
Rosensaft
Den här saften smakar sommar och eufori! Tänk på att välja en rossort med mycket doft.
Ca 1 1/2 liter koncentrerad saft
Annons
Du behöver:
Blad från 30 vresrosor eller annan ätlig ros med stark doft
290 g färskpressad citronsaft (ca 6 citroner)
Finrivet skal från 1 citron
750 g (ca 8 ½ dl) strösocker
1 liter vatten
Du behöver:
- Lägg rosenblad, citronsaft och -skal i en bunke.
- Koka socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp. Häll sockerlagen over rosenbladen. Täck med lock, ställ i kylen och låt stå och dra i 2 dagar.
- Sila av rosenbladen och tappa upp saften på rena, steriliserade flaskor. Saften håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten kan du frysa in saften.
Recept: My Feldt Foto:Linda Lomelino
Annons