Skördetid och succé för svenska viner
Svenska vinmakare har gått från entusiastiska nybörjare till etablerade proffs. Från att mestadels varit en kurios hobbyproduktion i början av 2000-talet har nu både vinmakare och druvsorter utvecklats och anpassat sig. Tillsammans med kunskapsutbyte med vinmakare från andra länder har det lett till att svensk vinproduktion inte bara blivit allt vanligare, utan även uppnått en allt högre kvalitet. I dag finns ett växande antal svenska vingårdar, framför allt i Skåne, Halland och på Gotland, som producerar både vitt, rött, mousserande och rosévin som börjar få uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Det svenska vinet ses inte längre som en kuriositet utan som ett seriöst hantverk med framtidspotential, där kvalitet och hållbara produktionsmetoder premieras över kvantitet.
En av de största producenterna inom svensk vintillverkning är Kullabergs Vingård i Skåne. Deras produktion har dessutom börjat sprida sig internationellt då man nyligen fick stor uppmärksamhet i The Swedish Wine Tasting, där tolv svenska viner ställdes mot tolv erkända europeiska viner inom samma stil och prisklass. Juryn bestod av flera av vinvärldens mest inflytelserika experter. Det vin som tog hem förstapriset bland de 24 vinerna var Kullabergs Immelen, ett fylligt och blommigt vitt vin med smak av grönt äpple, krusbär och melon.
Mycket har hänt sedan starten på Kullabergs Vingård, belägen på Kullabergs halvö i Skåne. I dag omfattar odlingarna 18 hektar och man är på väg att utöka ytterligare. Totalt finns över 30 druvsorter på gården vilka domineras av solaris, souvignier gris, donauriesling, pinot nova, muscaris, cabernet noir, rondo och regent.
Ägarparet Paulina Berglund och Björn Odlander, har båda ett stort intresse för odling och vin. Som biokemist och läkare har Björn även ett stort intresse för biodiversitet och system som kan ge de bästa förutsättningar för ett sunt och hållbart jordbruk.
– Det är kanske ett något mer gammaldags jordbruk, där vi undviker för stora monokulturer och odlar även andra grödor i vinraderna, förklarar Paulina.
Det marina klimatet på Kullaberg påverkar både temperatur, soltimmar och nederbörd. Nordliga breddgrader ger långa sommarkvällar med mycket dagsljus samt svala nätter mot hösten. Odlingssäsongen blir lång och vinerna utvecklar en aromatisk mognad med frisk syra som följd. Vinplantor kan tåla både hetta, vind och torka men är även motståndskraftiga mot kyla. En vintertemperatur på ner till minus 20 grader under några veckor är inga problem för vinrankorna.
De senaste årens ökade sommartemperaturer i Sverige, och därmed en längre växtsäsong, har skapat helt nya förutsättningar för vinproduktion här. Faktum är att det nu kan vara en fördel att odla vin i Sverige, särskilt för vita och mousserande viner, där man vill ha druvor med en hög syrahalt. Den svenska vinproduktionen gynnas också av nya, sjukdomsresistenta druvsorter, de så kallade PIWI-druvorna, som utvecklades i Tyskland. De flesta svenska vingårdar har planterat PIWI-druvor, varav solaris är den mest kända, som togs fram 1975.
Att ha bra druvor är förstås själva grunden i vinproduktion. Det är mycket av arbetet på en vingård som påverkar den slutliga produkten. 70% av vinets kvalitet är redan gjord när druvorna landar i plockhinken. När de skördas har de nått den mognad mellan sötma och balanserad syra, den aromatiska och fruktiga mognad som vi vet att våra viner kan utveckla.
Nyligen har en stor vinhall byggts på Kullabergs med kapacitet att hantera druvorna från planerade 30 hektar odlingsmark och en ny vinmakare har tagit över från i år, Helena Lindberg som tidigare har arbetat som huvudvinmakare på den välkända italienska vingården Tenuta di Biserno i Toscana. Besöksverksamheten har utvecklats med guidade visningar, vinprovningar, events och konferenser i samarbete med vinbaren Skänken. Den drivs av Titti Qvarnström som tidigare var köksmästare på Bloom in the Park i Malmö, och blev Sveriges första kvinnliga kock med en Michelinstjärna. Som en del av expansionen planeras även en gårdsbutik för försäljning av både gårdens viner och lokalt producerade jordbruksprodukter. För från och med juni i år så fick man till alla vingårdars glädje i Sverige, börja med gårdsförsäljning. För detta ändamål renoverades den gamla vinhallen på gården om till en butik för gårdsförsäljning.
Hållbarhetsarbetet har varit en central del av Kullabergs Vingårds strategi sedan starten. Företaget grundades på övertygelsen att biologisk mångfald och en balanserad biotop i vinodlingen skapar ett bredare ekosystem, vilket både motverkar sjukdomar och bidrar till en sundare miljö för druvor, insekter, djur och människor.
– På Kullabergs växer många olika slags örter mellan raderna av vinrankor för att främja jordens struktur och näringsinnehåll. 1 500 plommonträd ramar in ett av fälten, vilket lockar till sig mängder av bin och andra insekter. Vindruvor är självpollinerande, så det har ingen påverkan på pollineringen, men det finns ju faktiskt också den estetiska aspekten av att ha vackra träd på en vingård, förklarar Björn.
Hållbarheten sträcker sig också till de som arbetar på Kullabergs. Att undvika giftiga kemikalier i odlingarna är en självklarhet, men lika viktigt är den fysiska arbetsmiljön. Den nya vinhallen, byggd av naturmaterial, är utformad för att skapa en hälsosam inomhusmiljö med god akustik, vilket också är en del av hållbarhetsarbetet.
Sverige kommer inte att kunna mäta sig med andra vinländer när det kommer till kvantitet. Men när det gäller kvalitet, och hållbara, innovativa produktionsmetoder ser framtiden ljus ut för svensk vinproduktion och verksamheten på Kullabergs Vingård.
Kullabergs vingård
Produktion
Kullabergs vingård ligger i nordvästra Skåne vid foten av klippiga Kullaberg. Odlingarna sträcker sig över 18 hektar på fyra olika lägen. De äldsta stockarna är från 2006. Här odlas över 30 sorters druvor och produktionen innefattar viner, äppelcider och destillat.
Guidade vinturer
På Kullabergs finns guidade turer i vingården och nya vineriet samt vinprovningar. I samband med upplevelsen går det bra att besöka gårdsbutiken för att handla vin, äppelcider och destillat.
Vinbaren Skänken
Vinbaren drivs av köksmästare Titti Qvarnström och sommelier Johan Löfgren som serverar enklare rätter som passar till vinet.
Konferens och events
Konferenser på vingården kan både bokas halvdagar och heldagar och kan planeras med guidad tur på vingården samt hotellpartners i närheten.
Foto: Christina Uhlin