Savoykål med sake, brynt smör och bacon
- AvRedaktionen
Matigt, gott och smakrikt! Bjud på savoykål med sake, brynt smör och bacon. Garnera med strösslat bröd vid servering.
4 portioner
Du behöver:
80 g osaltat smör
1 kg savoykål
salt och svartpeppar
1 dl grönsaksbuljong
80 ml torr sake
120 g surdegsbröd utan kant
4 tunna bitar bacon
Gör så här:
- Smält smöret på hög värme i en stor gryta.
- Värm smöret tills det skummar och får nötaktig färg, det tar 2–3 minuter.
- Slå över smöret i en värmetålig skål.
- Värm ugnen till 180°.
- Torka ur pannan med hushållspapper och ställ den åter på den varma plattan.
- Dela kålen i 8 stora klyftor.
- Pensla kålen generöst med brynt smör. Salta och peppra.
- Stek kålen i pannan på hög värme tills den får fin färg i kanterna, det tar 1–2 minuter.
- Slå på buljong och sake, sätt på ett lock och låt sjuda 4–5 minuter.
- Lyft bort locket och låt sjuda 1–2 minuter tills det mesta av vätskan ångat bort.
- Bryt brödet i små bitar och skär baconet i riktigt små bitar.
- Vänd runt i återstoden av det brynta smöret.
- Fördela över en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och baka av i ugnen 6–8 minuter, tills brödet är gyllene och krispigt.
- Servera kålen med bacon och bröd strösslat över.
Av: Lisa Featherby
Foto: William Meppem/So Photo Agency
LÄS MER:
Ravioli med blomkål och pancetta