Sallad med rabarber och hälleflundra

  • AvSofie Nyblin
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
EC202 rabarber

Sallad med rabarber och hälleflundra

4 personer

Annorlunda sallad med sötsyrlig rabarber, rökt fisk och smakrika salladssorter.

Rökt hälleflundra kan vara svår att få tag på. Rökt lax går annars bra.

4 stjälkar rabarber (gärna rosa)

25 g smör

2 msk socker

1 1/2 msk balsamvinäger

svartpeppar

150 g rucola

1 huvud radicchio (eller annan smakrik sallad)

200 g färsk grön sparris

200 g rökt hälleflundra

1/2 apelsin (strimlor av skalet)

2–3 stjälkar röd basilika

dressing:

1 dl olivolja

saften av 1/2 apelsin

2 msk honung

1 msk dijonsenap

salt och peppar

Skölj, ansa och skala rabarbern och skär den i 5 cm långa bitar. Smält smöret i en stekpanna och bryn rabarbern i ca 4 min, den får inte bli för mosig. Tillsätt sockret, rör om och låt karamellisera. Slå över balsamvinägern efter ca 1 minut. Peppra. Ta av pannan från värmen. Snygga till rucolan. Skölj radicchion och skär bladen i mindre bitar. Skölj sparrisen, skär bort den grövsta delen nertill och dela den längs med. Koka cirka 3 minuter i lättsaltat vatten. Skär hälleflundran i mycket tunna skivor. Vispa ihop dressingen och smaka av med salt och peppar. Fördela sallad, sparris, hälleflundra och rabarber på fyra tallrikar. Skeda dressingen över. Dekorera med apelsinstrimlor och basilikablad.