Saffransbakad lax med fänkål
- AvAnna Wendt
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här saffransbakade laxen med fänkål blir en färgstark rätt på julbordet!
Saffransbakad lax med fänkål
Saffran ger laxen en magisk gyllengul färg.
4–6 bufféportioner
Du behöver:
600 g laxfilé
1/2 msk flingsalt
Nymald svartpeppar
25 g smör
1 pkt saffran, 1/2 g
Topping:
1 stånd fänkål
1/2 citron, skalet
2 tsk citronsaft
2 tsk olivolja
Salt
Några vippor färsk dill
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Lägg laxfilén i en ugnsform. Strö över flingsalt och nymald svartpeppar.
- Smält smöret i en kastrull och låt det puttra på medelvärme tills det blivit svagt gyllene, tillsätt saffran. Häll saffranssmöret jämnt över laxen och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills den når en innertemperatur på 54–55°.
- Topping: Strimla fänkålen tunt och blanda den med rivet skal från 1/2 citron, citronsaft, olja och salt.
- Ta ut laxen ur ugnen och toppa med fänkålen. Garnera med dillvippor och avsluta med nymald svartpeppar.
Foto: Lisa Björner och Peter Kam
