Rökt laxburgare med krispig kål och krämig aioli

  • AvRedaktionen
Rökt laxburgare med krispig kål och aioli.
Den här burgaren med rökt lax, krispig kål och krämig aioli är underbart god och perfekt att lägga på grillen i sommar! Gör gärna flera olika minihamburgare, en för varje smak.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Marinering till lax:

(räcker till 1,5 kg laxfilé )

1 dl flingsalt

0,5 dl farinsocker (helst den fuktiga varianten)

0,5 dl strösocker

rökt lax

Tillbehör:

Caj P. Aioli Original

hamburgerbröd (recept här)

späda salladsblad

krispig kål, svart eller grön

olja

Gör så här:

Skär laxen i portionsbitar och gnugga i salt-/sockerblandningen. Låt den marinera i sex timmar. Ta upp fisken, torka bort överskottsmarinad och låt laxen lufttorka på galler i en timme. Starta röken eller grillen, försök få temperaturen så nära 65 grader som möjligt. Rök laxbitarna till en innertemperatur mellan 50-65 grader, beroende på hur fast och genomrökt man vill ha den.

Skölj och ansa kålbladen och låt dem torka på handduk. Lägg dem i en bunke, ringla på olja och blanda runt tills allt är täckt av ett tunt lager olja. Kålen kan tillagas på två sätt, antingen i ugn eller i grill. I ugn får kålen stå i ca 10 minuter på 200 grader tills den är krispig. På grill så rostas kålen på grillplåt i medelvarm temperatur i cirka 10-25 minuter under lock.

Här hittar du fler goda recept på minihamburgare >>

Rökt laxburgare med krispig kål och aioli.
Rökt laxburgare med krispig kål och aioli.

Recept: Caj P:s kock och matkreatör Anders Tegnér

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!