Ramen med shiitake och vegofärs
- AvRedaktionen
Japansk ramen när den är som bäst! Denna variant med krispiga grönsaker och vegofärs är magiskt god. Strö över mynta vid servering.
4 portioner
Du behöver:
250 g nudlar
1 liter grönsaksbuljong
2 röda chili
1 stjälk citrongräs
Vegofärs:
3 vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
500 g vegofärs
½ dl mörk soja
½ dl hoisinsås
1 msk sweet chili-sås
1 msk risvinäger
1 tsk salt
Grönsaksfyllning:
4 salladslökar
1 purjolök
250 g shiitake-svamp
4 morötter
1 dl groddar
1 msk sesamolja
Till servering:
½ dl färsk mynta
Gör så här:
- Koka nudlarna efter anvisningarna på förpackningen.
- Skölj, kärna ur och skär chilin i bitar.
- Ta bort yttersta lagret på citrongräset och krossa det sedan med skaftet på en kniv, strimla sedan fint.
- Lägg chilin och citrongräset i buljongen och koka i 10 minuter.
- Rensa, skölj och strimla salladslök och purjolök.
- Rensa svampen och strimla.
- Skala morötterna och skär i fina stavar.
- Stek svampen i sesamolja tills den är gyllene.
- Skala och finhacka vitlöken, fräs i sesamolja.
- Tillsätt vegofärs och fräs några minuter till.
- Häll över soja, hoisinsås, sweet chili och risvinäger och låt fräsa tills det mesta av vätskan kokat in. Salta.
- Sila bort chili och citrongräs, häll upp buljongen i skålar, lägg på grönsaker, groddar och vegofärs.
- Strö över mynta och servera.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: