Räksallad med mozzarella, matvete, kålrot och mandel
- AvRedaktionen
Matig räksallad med mozzarella och matvete. Kålrot behöver sötma för att visa sin storhet. Mandeln får en härligt rökt smak när den rostas med soja.
4 personer
Tid: 35 minuter
Du behöver:
1 citron, rivet skal och saft
1 msk grönsaksfond
vatten
2 dl matvete
2 dl gröna ärter (tinade)
500 g oskalade räkor
3 msk olivolja
1 stor kålrot (ca 700 g)
smör till stekning
2 msk lönnsirap
1 dl rostad mandel
2 tsk japansk soja
70 g rucola
125 g mozzarella
2 tsk soja
salt och peppar
chiliflakes
Gör så här:
- Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Häll citronsaft och buljong i ett litermått. Fyll på med vatten till 3 1/2 dl. Koka upp, tillsätt matvete och salt och koka enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna och vänd ner ärterna.
- Skala räkorna och blanda med citronskal och olivolja.
- Skala och tärna eller skiva kålroten. Stek den i smör tills den är mjuk med en kärna i mitten. Häll på sirapen.
- Rosta mandeln i en torr stekpanna. Häll på japansk sojan och ta av från värmen. Hacka mandlarna grovt när de svalnat något.
- Blanda på ett fat matvete, soja, rucola, kålrot, och mozzarella i bitar. Toppa med räkor och mandlar. Strö över lite chiliflakes.
Recept: Ylva Bergqvist
Foto: Matilda Lindeblad