Rågfrallor med russin
- AvRedaktionen
Saftiga rågfrallor med en rund sötma från russin. Serveras med fördel tillsammans med salt pålägg, som skinka eller ädelost.
25 stycken bröd
Total baktid: 1 timme och 50 minuter (inklusive jäsning)
Ingredienser:
½ paket (25 g) färsk jäst för söta degar
3 dl kallt vatten
7,5 dl vetemjöl special
1,5 dl fint rågmjöl
2,5 msk mörk sirap
1,5 tsk salt
1 msk smör
2 dl russin. Kan bytas mot samma mängd tranbär, valnötter eller fikon.
Gör så här:
- Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom russinen och knåda för hand i 15 minuter eller i maskin. Kör då långsamt i 2 minuter och snabbt i 5 minuter. Blanda i russinen sist.
- Låt degen vila i 30 minuter under plast eller bakduk. Ta upp på mjölat bord och dela degen i 25 bitar, forma dem runda. Låt bullarna jäsa på plåt i avstängd ugn med endast lampan tänd i 50 minuter. I rumstemperatur, låt dem jäsa under bakduk i 90 till 120 minuter.
- Ta ut bröden och sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Sänk värmen till 210 grader när du sätter in brödplåten. Grädda mitt i ugnen i 8 till 10 minuter.
Foto och recept: Kronjäst